woensdag 8 mei 2019

Venezolaanse Hooggerechtshof stelt strafrechtelijk onderzoek in naar zeven oppositieleden

Oppositieleden verdacht van betrokkenheid bij de recente couppoging


Het Venezolaanse Hooggerechtshof heeft een strafrechtelijk onderzoek ingesteld naar zeven oppositieleden, die worden verdacht van betrokkenheid bij de couppoging van vorige week. Oppositieleider en zelfverklaard interim-president Juan Guaidó behoort niet tot de verdachten, zo meldt persbureau Reuters vandaag, woensdag 8 mei 2019.

Het Hooggerechtshof stelt geen onderzoek in naar Guaidó en de andere belangrijke oppositieleider Leopoldo López, die vorige week werd bevrijd uit zijn huisarrest. López zocht na de mislukte coup zijn toevlucht in de Spaanse ambassade in Caracas.

Het onderzoek richt zich op mensen die hun plannen steunden. Het is niet duidelijk waarom er geen onderzoek is gestart naar Guaidó en López.

Het Venezolaanse parlement, waar de oppositie in de meerderheid is, veroordeelt de beslissing van het Hooggerechtshof - dat al jaren bekend staat als regeringsgezind. Het Openbaar Ministerie en de Grondwetgevende Vergadering, die door president Nicolas Maduro is aangesteld, bepalen nu hoe het onderzoek verder zal verlopen.

Eerder werd al bekend dat de Grondwetgevende Vergadering zich voorbereidt om de onschendbaarheid van de verdachte parlementsleden op te heffen.

Meer dan vijftig landen hebben Guaidó inmiddels erkend als president van Venezuela. De oppositieleider riep vorige week, tijdens de Dag van de Arbeid, op tot militair verzet en spoorde Venezolanen aan om de straat op te gaan en te protesteren tegen Maduro. Hij hoopte daarmee het regeringsgezinde leger aan zijn kant te krijgen. Die poging mislukte.

Het grootste deel van de soldaten bleef Maduro trouw en lang niet zoveel Venezolanen gingen de straat op. Aan het eind van de dag meldde Maduro op de staatstelevisie dat de couppoging verijdeld was.

(Suriname Mirror/Reuters/The Columbian/NOS)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten