De landen in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied mogen geen belemmeringen opleggen die de toegang belemmeren van mensen die de mensenrechtencrisis in Venezuela ontvluchten, noch iemand naar dat land terugsturen, gezien het risico dat ze lopen, het lijden onder mensenrechtenschendingen, zegt Amnesty International vandaag, woensdag 8 mei 2019, bij de lancering van zijn campagne 'Welcome Venezuela'.
'Bij het aan de kaak stellen van de zeer ernstige crisis die Venezuela treft, moeten de staten in de regio consequent zijn in hun woorden en garanderen dat ze allen die het land ontvluchten beschermen. De 'Welcome Venezuela'-campagne is onze manier om de ernstige aard van de mensenrechtenschendingen die dagelijks voorkomen in Venezuela te erkennen en onze inzet voor de slachtoffers, zowel binnen als buiten het land, te herhalen', aldus Erika Guevara-Rosas, Americas directeur bij Amnesty International.
'Venezolanen hebben internationale bescherming nodig. Zij moeten de mogelijkheid hebben om de vluchtelingenstatus of andere alternatieve mechanismen aan te vragen om hun verblijf zonder beperking of vertraging te regulariseren en moeten zonder discriminatie toegang hebben tot gezondheidsdiensten, onderwijs, werk en andere openbare diensten. Ze mogen onder geen beding worden teruggestuurd naar Venezuela.'
De mensenrechtcrisis in Venezuela blijft toenemen en verdiepen, met gevolgen voor de burgerrechten, politieke, economische, sociale en culturele rechten van miljoenen mensen. Volgens de VN zijn er de afgelopen jaren 3.7 miljoen mensen uit Venezuela weggegaan en hebben er nu minstens 7 miljoen humanitaire hulp nodig in het land.
Met de lancering van 'Welcome Venezuela' benadrukt Amnesty International dat de crisis onmiddellijke actie vereist om de meest urgente behoeften van de bevolking in Venezuela aan te pakken.
Elke oplossing of actie om de crisis aan te pakken moet in overeenstemming zijn met internationale verplichtingen om de mensenrechten te respecteren en te beschermen en de slachtoffers moeten altijd centraal blijven staan in de discussies.
De leiders van de andere landen in de regio moeten inspanningen ondersteunen om de toegang tot de rechter te waarborgen en rekenschap te vragen voor de mensenrechtcrisis en de rechten erkennen van mensen die Venezuela ontvluchten op zoek naar internationale bescherming. Staten hebben de plicht om mensenrechten te beschermen door oplossingen te zoeken onder het beginsel van gedeelde verantwoordelijkheid, zoals weerspiegeld in het Quito-proces en het bijbehorende actieplan, evenals het regionale vluchtelingen- en migrantenresponsplan (RMRP, Regional Refugee and Migrant Response Plan) voor vluchtelingen en migranten uit Venezuela, voorgesteld door de interinstitutioneel platform gecoördineerd door UNHCR en de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM).
(Suriname Mirror/Amnesty International)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten