vrijdag 24 mei 2019

Nederland mag Surinaamse rijstondernemer Oedit aan Suriname uitleveren

Oedit verdacht van betrokkenheid bij doorvoer cocaïne en deelname aan criminele organisatie

Advocaat Kanhai: 'Voorlopig zal de uitlevering niet kunnen worden uitgevoerd, wij gaan in appèl'


Nederland mag de Surinaamse rijstboer Radj Oedit aan Suriname uitleveren. De rechter in Den Haag heeft dat donderdag 23 mei 2019 beslist. Oedit wordt door het Openbaar Ministerie in Paramaribo verdacht van betrokkenheid bij doorvoer van cocaïne en deelname aan een criminele organisatie. Vorig jaar landde er op de airstrip van zijn rijstbedrijf een Braziliaanse Cessna met aan boord bijna 500 kilo cocaïne. In dezelfde omgeving werd een duikboot gevonden die klaarblijkelijk was gebouwd om drugs mee te vervoeren. 

Het lukte Oedit desondanks om daarna naar Nederland te reizen. Hij zei in een telefonisch interview dat hij voor een medische behandeling was afgereisd en dat hij zich vrijwillig bij de politie zou melden zodra hij terug zou zijn in Suriname.

Paramaribo deed al in juni vorig jaar een uitleveringsverzoek waartegen de verdachte rijstboer bij de rechter protesteerde.

Volgens het Surinaamse radiostation ABC heeft de rechtbank minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid geadviseerd om aandacht te besteden aan de medische situatie van Oedit.

In Paramaribo is de rechtszaak begonnen tegen een aantal medeverdachten. Het zijn medewerkers van Oedit en buitenlanders die ervan verdacht worden dat ze betrokken waren bij de bouw van de duikboot.

Irvin Kanhai, advocaat van Oedit, zegt op Starnieuws dat hij in beroep zal gaan tegen de beslissing van de rechter. Om gezondheidsredenen kan zijn cliënt niet afreizen naar Suriname.

Kanhai heeft op 6 mei medische stukken overgelegd aan de rechter. Hieruit blijkt het behandelplan van de arts in de strafinrichting in Nederland. Kanhai zegt dat zijn cliënt continu medische zorg nodig heeft. Hij heeft nog geen antwoord gehad van het Openbaar Ministerie of diezelfde zorg hier aan Oedit kan worden gegeven. 'Het gaat om een rapport van 15 pagina's over de medische situatie en de behandeling van mijn cliënt. Dit komt niet van een particuliere arts, maar de dokter van de strafinrichting', zegt Kanhai.

Kanhai merkt op dat hij de rechter ook voorgesteld heeft om zijn cliënt in Nederland te horen. 'Voorlopig zal de uitlevering niet kunnen worden uitgevoerd. Wij gaan in appel en daarna is cassatie ook een mogelijkheid. Het kan nog drie maanden duren voordat de procedure is afgerond', stelt Kanhai.

De afgelopen tijd zijn er regelmatig grote zendingen cocaïne uit Suriname onderschept. De oppositiepartijen in Suriname verwijten de regering van president Bouterse te weinig aan de opsporing te doen.

Begin dit jaar werd een collega-rijstondernemer geliquideerd na de vondst van een enorme partij coke in containers van zijn bedrijf. Mogelijk waren criminelen bang dat deze Oemrawsingh zou gaan praten bij de politie over de opdrachtgevers.

Suriname speelt een steeds grotere rol bij de doorvoer van cocaïne naar Europa. De oppositie beticht de regering ervan niets te doen tegen de smokkel. De drugsbestrijding is in de laatste jaren flink uitgekleed.

(Suriname Mirror/NOS/De Telegraaf)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten