(Bron foto: Staatsolie) |
Voor de kust van Suriname is Staatsolie maandag 1 april 2019 begonnen met exploratieboringen. In het gebied zullen in de komende tien maanden vijf tot negen exploratieputten worden geboord. De uitvoeringsfase van het Nearshore Drilling Project is met het boren van de eerste punt -Marai- gestart, aldus Staatsolie in een persbericht.
In het zeegebied tot 40 kilometer uit de kust met waterdieptes tot 30 meter zullen minimaal vijf en maximaal negen exploratieputten worden geboord. Het aantal putten is afhankelijk van de waterdiepgang en bodemgesteldheid. Het exploratiegebied binnen dit project strekt zich uit van Commewijne in ht oosten tot aan de grens met Guyana in het westen en beslaat een oppervlakte van 11.250 vierkante kilometer.
De voorbereidingen voor het boren van de putten zijn in 2017 en 2018 getroffen. Er zijn daarbij een sociale en milieu effectenstudie uitgevoerd en is een gedetailleerd ontwerp gemaakt van de putten.
De afgelopen drie maanden is er vooral gewerkt aan mobilisatie van mens en materieel, waaronder het transport van het West Castor boorplatform vanuit Mexico naar de eerste boorlocatie in Suriname. Met het Near Drilling Project wil Staatsolie mogelijke oliereserves in het nearshore-gebied in kaart brengen. Deze reserves zijn nodig voor de instandhouding van de lange termijnproductie van Staatsolie.
Het bedrijf wijst erop dat een eventuele olie- en/of gasvondst niet betekent dat er direct tot productie kan worden overgegaan. Er moet daarvoor onderzoek worden gedaan naar de hoeveelheid en of het economisch verantwoord is om tot productie over te gaan.
Als het resultaat van de studies positief is en het besluit wordt genomen om te investeren, kan het volgens Staatsolie nog zeker vijf jaar duren voordat de eerste olie-of gaswinning plaatsvindt.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten