zondag 24 maart 2019

Bousaid constateert misleiding door Bureau Staatsschuld bij datering opname voorschotten door regering

Bureau voor de Staatsschuld: 'Wij hebben geen enkele data onjuist vermeld'

'CBvS heeft op haar weekbalans van maart pas de trekking aangegeven'


Onlangs heeft de regering op basis van Artikel 21 van de Bankwet voorschotten opgenomen bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS). Hiervoor is een bedrag van Srd 670 miljoen beschikbaar gesteld, waarvan al circa Srd 90 miljoen is opgenomen door de regering. Uit de meest recente weekbalansen van de bank blijkt, dat deze voorschotten in de periode na 1 maart beschikbaar zijn gesteld. Dat zou zijn gebeurd in de periode toen Ingeborg Geduld-Nijman waarnam als CBvS-governor nadat governor Glenn Gersie met ontslag was gegaan. 

Door het Bureau voor de Staatsschuld is deze schuld volgens econoom en ex-bankier Jim Bousaid geantidateerd en geboekt voor januari dit jaar. 'Zij was degene die de Srd 670 miljoen beschikbaar heeft gesteld aan de overheid', zei Bousaid zondag 24 maart 2019 in het ABC-radioprograma 'Welingelichte kringen', aldus de Ware Tijd.


In de eerste week van maart zijn de fondsen overgeboekt op de creditrekening van de Staat, meent Bousaid. Deze schuld is, aldus de econoom, door het Bureau voor de Staatsschuld 'geadministreerd als een trekking die al in januari heeft plaatsgevonden'. 'Volstrekt onjuist, volstrekt misleidend. Ik weet niet waarom het Bureau voor de Staatschuld dit doet, want het is onethisch. Het is kennelijk een trap na naar Gersie.' Op de website van het Bureau staat, aldus de econoom, 'voorschotten en kortetermijnschulden aan de Centrale Bank van Suriname Srd 670 miljoen getrokken in januari'.

Bousaid: 'Dit is manipulatie van data. Eigenlijk het Bureau voor de Staatsschuld onwaardig.' Hij heeft de indruk, dat zo getracht wordt de blaam van de huidige monetaire financiering op conto van Gersie te schrijven. De ex-bankier roept op dat per ommegaande 'deze ommissie' wordt gecorrigeerd. 'Dit is manipulatie van data, misleiding van de samenleving.'

Uit briefwisseling tussen Financiën-minister Gillmore Hoefdraad en toenmalig governor Gersie blijkt dat Hoefdraad per brief van 31 januari had gevraagd om de Srd 670 miljoen beschikbaar te stellen. Gersie reageerde op 4 februari schriftelijk met het voorstel eerst over deze zaak te praten voordat de middelen eventueel beschikbaar zouden worden voorgesteld. Hij wilde ook andere financieringsopties bekijken. Op 12 februari nam Gersie ontslag na een bespreking met president Desi Bouterse.

Het Bureau voor de Staatsschuld ontkent met klem, dat het heeft gemanipuleerd met de registratie van de recente voorschotten die aan de regering beschikbaar zijn gesteld door de Centrale Bank van Suriname (CBvS).

'Op de geregistreerde schatkistpromesse staat werkelijk 31 januari. Wij hebben geen enkele data onjuist vermeld. De CBvS heeft op haar weekbalans van maart pas de trekking aangegeven. Ik begrijp dat de vorige zes weekbalansen niet zijn gepubliceerd', stelt Adeliene Wijnerman, directrice van het Bureau voor de Staatsschuld. Ze geeft verder aan, dat toenmalig governor Glenn Gersie het Bureau heeft aangeschreven voor de uitgifte van de promesse en niet waarnemend governor Ingeborg Geduld-Nijman.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten