De Braziliaanse autoriteiten hebben een nieuwe cocaïne-smokkelroute onthuld van een Braziliaanse haven naar Nederland, waarmee wordt bevestigd dat het land nu een voorkeursontvanger is van cocaïne uit heel Latijns-Amerika.
In februari namen Braziliaanse autoriteiten 3,3 ton cocaïne in beslag in twee afzonderlijke zendingen tropisch fruit in de haven van Natal, de eerste van dergelijke inbeslagnames in de meest oostelijke haven van Brazilië, zo meldde globo.com 15 februari 2019. Beide containers waren op weg naar Rotterdam.
In de afgelopen vier maanden hebben de autoriteiten in Rotterdam zeven ton cocaïne ontdekt in zendingen die allemaal afkomstig waren van dezelfde Braziliaanse haven. De tien ton drugs die in slechts vier maanden in beslag werd genomen, was gelijk aan meer dan de helft van de 18 ton cocaïne die in 2018 werd onderschept in de haven van Santos, zo meldt de grootste van Brazilië, Tribuna do Norte.
De betrokken hoeveelheden wijzen naar de haven van Natal, die in 1932 werd geopend, en een belangrijk smokkel vertrekpunt werd voor drugs uit Brazilië, met Nederland als de beoogde bestemming.
Reactie van de Franse scheepsreus, CMA CGM Group, de enige onderneming die fruit exporteert uit de haven, kwam snel, waarbij het bedrijf zijn activiteiten in Natal heeft opgeschort en de export via de nabijgelegen haven van Fortaleza heeft omgeleid.
Autoriteiten hebben een onderzoek van drie maanden gestart en hebben om een nieuwe containerscanner gevraagd, die de haven eerder niet had. De afwezigheid van dergelijke apparatuur werd veroorzaakt door het gemak waarmee criminele groepen Natal gebruikten om hun drugstransporten te exporteren.
De inbeslagnames in Nederland en Brazilië hebben een vergelijkbare modus operandi laten zien: cocaïnepakketten gecamoufleerd tussen fruitdozen. Maar een chemische analyse van de cocaïne onthulde, dat het uit drie afzonderlijke landen kwam: Colombia, Bolivia en Peru. Dit geeft aan dat de betrokken criminele groepen cocaïne uit verschillende bronnen ontvangen, combineren en verpakken om naar Nederland te verzenden.
(Suriname Mirror/InSightCrime)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten