donderdag 28 maart 2019

Corrupte agent Donovan A. spil in meerdere onderzoeken - 'Alles wijst erop dat politie het Surikartel op de huid zit'

Politie onderzoekt een witwaslijn van Den Haag naar Paramaribo

(Bron foto: Crimesite.nl)
- Enorme hoeveelheden contanten in spookwoningen mogelijk geld dat met handel in cocaïne vanuit Suriname is verdiend
- Het geld zou in Nederland en in Suriname worden witgewassen in vastgoed en horecagelegenheden


Politie-inspecteur Donovan A. (36), uit Rijswijk, de spil in het onderzoek Abeka naar criminele pakhuizen in Den Haag, blijkt al langer onder het vergrootglas te liggen, aldus De Telegraaf vandaag, donderdag 28 maart 2019. A. heeft een bedrijf met de naam ‘Mr. Donovan Entertainment’, dat beveiliging regelt op feesten. Hij werkt nu 9 jaar bij de politie. Daarvoor was hij veiligheidsadviseur voor het ministerie van Justitie en Veiligheid.

De Rijksrecherche startte vorig jaar al een onderzoek naar hem op verdenking van meerdere strafbare feiten. Dat blijkt uit een intern bericht, dat is verspreid binnen de politieorganisatie en is gisteravond bevestigd door een woordvoerder van de korpsleiding.
De politieman, inspecteur dicht bij de korpsleiding en werkzaam op het hoofdbureau in Den Haag, is hoofdverdachte in een onderzoek naar topcriminelen.


A. werd op 5 maart opgepakt bij een onderzoek naar zogenoemde spookwoningen in de wijk Ypenburg, waarbij 6,5 miljoen euro aan contanten, wapens en drugs zijn gevonden. Hij wordt verdacht van witwassen. 'Naar deze beleidsmedewerker deed de Rijksrecherche al langere tijd onderzoek, naar andere strafbare feiten', aldus volgens De Telegraaf het vertrouwelijke, interne bericht. Om welke feiten het gaat, is onduidelijk.

Onderzoek Abeka is een zaak van ongekende omvang. Zo onderzoekt de politie een witwaslijn van Den Haag naar Paramaribo. Enorme hoeveelheden contanten die zijn gevonden in de spookwoningen zouden afkomstig zijn van geld dat met de handel in cocaïne vanuit Suriname is verdiend. Het geld zou in Nederland en in Suriname worden witgewassen in vastgoed en horecagelegenheden. Een van de hoofdverdachten uit het onderzoek, de 43-jarige Nootdorper Satishkoemar F., heeft net als Donovan A. een Surinaamse achtergrond. Ook andere verdachten in de zaak hebben die. Alles wijst erop dat de politie het beruchte 'Surikartel' op de huid zit, aldus De Telegraaf vandaag, In de laatste twee jaar is de omvang van de smokkel van coke via het land geëxplodeerd.

Ook het corruptie-aspect maakte het onderzoek, dat vanwege de hoge gevoeligheid een ’bunkeronderzoek’ wordt genoemd, belangrijk. Er hangt een arrestatie van een tweede politiemedewerker in de lucht. Het gaat om een contact van Donovan A., die zich naast het politiewerk heeft bezighouden met het organiseren van feesten.

De advocaat van Donovan A., Anno Huisman, laat weten dat hij niet mag reageren, omdat zijn cliënt onder beperkingen vastzit.

Van de achttien verdachten die op dinsdag 5 maart zijn aangehouden, zitten nog negen vast. Een van de hoofdverdachten is vastgoedondernemer Anthony van H. (57) uit Zoetermeer. Nootdorper F. zou via zijn bedrijf woningen gehuurd en weer verhuurd hebben aan spookbewoners. Donovan A. en Anthony van H. hadden volgens het Openbaar Ministerie (OM) samen met hoofdverdachte F. een ander bedrijf. Ook via dit bedrijf zouden woningen zijn gehuurd en verhuurd aan spookbewoners. De drie verdachten kregen volgens het OM huur in contanten en wasten dit via de bedrijven wit.

(Suriname Mirror/De Telegraaf/Crimesite.nl/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten