donderdag 28 maart 2019

Twee Congresleden VS willen einde experimenten met primaten in laboratorium in Arkansas

Matt Gaetz, Florida, en Brendan Boyle, Pennsylvania, willen aanpak nalatigheid en misbruik

Een van de 26 aapjes die van een laboratorium in Arkansas naar Jungle Friends Primate Sanctuary in Florida zijn verhuisd

Nicotineverslavingsstudie op doodshoofdaapjes beëindigd in 2018, maar nog steeds worden proeven uitgevoerd op primaten in National Center for Toxicological Research


De Food and Drug Administration moet stoppen met alle experimenten op primaten in een laboratorium in Arkansas, totdat beschuldigingen van nalatigheid en misbruik correct zijn aangepakt, stellen twee Amerikaanse Congresleden in een ​​tweeledige oproep tot actie.

Matt Gaetz, van Florida, en Brendan Boyle, uit Pennsylvania, dienden 21 maart een brief in bij FDA-commissaris Scott Gottlieb nadat zij vernamen, dat een 5-jarige rhesusaap in het Nationaal Centrum voor Toxicologie (National Center for Toxicological Research) overleden was in een onderzoek bij Pine Bluff, meldde de Democrat-Gazette van Arkansas woensdag 27 maart 2019.

'Genoeg is genoeg', zei Gaetz, een Republikein, dinsdag 26 maart 2019. 'Belastingbetalers zijn de multi-miljoenen monkey business van de overheid beu, en ik ben er trots op om tweeledige inspanningen te leveren om verspillend en grievend onderzoek naar primaten bij de FDA te voorkomen.'



Een nicotineverslavingstudie in het lab begon in 2014 met 24 mannetjes grijsgroene doodshoofdaapjes (Saimiri sciureus) - 12 volwassenen en 12 adolescenten - maar Gottlieb beëindigde die studie permanent in januari 2018 nadat vier van de dieren stierven. De overlevende primaten uit die studie zijn met pensioen in een opvangcentrum - Jungle Friends Primate Sanctuary - in Florida:





Maar, apen worden nog steeds gebruikt in andere tests in de Jefferson County-faciliteit. Gaetz en Boyle, een Democraat, schreven op 26 oktober aan Gottlieb en 'applaudisseerden' zijn beslissing om het testen van nicotine bij primaten in het laboratorium te stoppen. Maar, in hun brief van maart zeiden ze dat de dood in augustus van een aap die betrokken was bij een andere test, 'een aanhoudend gebrek aan goed toezicht, verzorging en training' in het centrum suggereerde.

De directeur van het centrum zei, dat het dier per ongeluk gewurgd was toen het in een stoel in een testkamer werd achtergelaten. Gottlieb heeft ontslag genomen bij de FDA, met ingang van april. Hij heeft dinsdag geen verzoek om commentaar teruggestuurd. Norman 'Ned' Sharpless zal als interim-commissaris dienen.

Voorstanders van het beëindigen van dierproeven drongen er bij de Congresleden op aan de druk op het bureau te blijven uitoefenen. 'Meer dan 1 miljoen van onze supporters hebben het Congres en de FDA gevraagd om verspillende tests met primaten te stoppen en de dieren over te brengen naar opvangcentra. We zijn dankbaar dat Boyle en Gaetz de FDA verantwoordelijk houden voor de door de belastingbetaler gefinancierde dierenmishandeling', zei Justin Goodman van het White Coat Waste Project, een alliantie die tot doel heeft de overheidsuitgaven aan dierproeven te stoppen.

Ter extra Suriname gerelateerde informatie:
Van 1981 tot en met 2010 werden uit Suriname in total 4.612 doodshoofdaapjes (Saimiri Sciureus) geëxporteerd. De meeste verdwenen uit Suriname voor zogenoemde ‘commerciële’ doeleinden. Slechts twintig aapjes gingen naar dierentuinen in de Dominicaanse Republiek (tien) en Kroatië (tien), in 2001. De meeste doodshoofdaapjes werden geëxporteerd naar Japan, 3.490. In 1997 werd het record aantal van 636 aapjes naar Japan vervoerd. Diverse van de naar Japan geëxporteerde doodshoofdaapjes belandden in de vivisectiesector. Verder werden Surinaamse monkimonki’s vervoerd naar de V.S., Slowakije (4 exemplaren in 1996), Maleisië (5 aapjes in 1997, 34 in 2000, 28 in 2002, 4 in 2003 en 28 in 2005), Mexico, Zuid-Afrika en Hongarije (25 aapjes in 2004). Het CITES export quotum voor 2011 bedroeg 1.000 exemplaren.

Eind 2008 exporteerde het bedrijf Tropical Wildlife in Paramaribo 60 doodshoofdaapjes naar een beruchte handelaar in proefdieren in het Amerikaanse Miami, Worldwide Primates Inc. 

(Hierover publiceerde het Nederlands/Surinaams magazine Parbode een artikel in het februarinummer van 2009, zie hieronder.) 

Nog nooit eerder waren doodshoofdaapjes vanuit Suriname voor de proefdierindustrie geëxporteerd. In augustus 2011 ontving de dierenrechtenorganisatie Animal Rights Foundation of Florida (ARFF) in Fort Lauderdale een brief van de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij, SLM, waarin werd medegedeeld, dat deze maatschappij geen niet-mensapen meer vervoerd voor de vivisectie-industrie. 



Toch kan niet uitgesloten worden dat van in 2012 geëxporteerde 84 exemplaren naar de VS toch weer een aantal is beland in een of ander proefdierlaboratorium....



(Suriname Mirror/The Associated Press/The Washington Post/ISSUU Suriname Mirror/YouTube) 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten