'Ik werd door hem als onruststoker en ruziezoeker weggezet'
De accountant staat in Nederland ingeschreven en in Suriname
Een klokkenluidster van financieel wanbeheer bij 's Lands Hospitaal in Paramaribo heeft vrijdag een accountant en oud-directeur van die instelling voor de Accountantskamer in Zwolle gedaagd.
De accountant staat in Nederland ingeschreven en in Suriname is er nog geen tuchtrechter voor accountants.
De klaagster verwijt hem niet-objectief en niet-integer gehandeld te hebben. 'Ik werd door hem als onruststoker en ruziezoeker weggezet.'
De klaagster werkte 20 jaar als hoofd financiën bij 's Lands Hospitaal in Paramaribo. In het oudste ziekenhuis van het land rommelde het al jaren, zei de klaagster. En herhaaldelijk klopte ze aan bij het ziekenhuisbestuur en meldde dat er mogelijk sprake was van financiële malversaties.
Uiteindelijk werd een uit Suriname afkomstige, maar in Nederland werkzame accountant aangetrokken.
Uit zijn eigen verhaal bleek in de Accountantskamer dat hij aanvankelijk werd aangezocht door de toenmalige directeur. Deze Bernhard Abia had tegelijk een functie in het bestuur van de Surinaamse voetbalbond waar de heren elkaar na afloop van een wedstrijd van het nationaal elftal troffen. De accountant ging eerst voor Abia aan de slag om allerhande advieswerk te verrichten. Vervolgens nam hij tegelijk de taak aan om in opdracht van het bestuur van de stichting achter de zorginstelling om onderzoek te doen naar financieel wanbeheer. Hij zegde de klaagster toe haar het concept voor hoor- en wederhoor op te sturen. Maar, dat gebeurde nooit. Volgens de beklaagde was dat omdat het stichtingsbestuur dat tegenhield.
Na twee jaar onderzoek was hij klaar. Abia werd de laan uitgestuurd en de accountant behield zijn consultancy-werk voor het ziekenhuis. Vervolgens werd hij naar eigen zeggen door de minister van Volksgezondheid gevraagd om directeur van het ziekenhuis te worden. Een functie die hij, tegelijk met zijn advieswerk, aanvaardde.
Volgens het voormalig hoofd van financiën van het hospitaal heeft de verweerder niet onafhankelijk, niet objectief en niet integer gehandeld. Hij nagelde de klaagster publiekelijk aan de schandpaal en zette haar weg als leugenaar en onruststoker. Hij verrichte tegelijk professionele diensten juist voor de persoon die onderwerp was van onderzoek. Dit alles 'uit zijn drang zijn eigen financiële belangen te behartigen'.' De klaagster werd vervolgens als crimineel het ziekenhuis uitgezet. Een ontslagaanvraag werd echter door de minister geweigerd.
Het was juist de accountant die in de loop van vorig jaar als directeur van het ziekenhuis werd ontslagen.
Inzage in het rapport werd haar altijd geweigerd. De klaagster weet niet eens of de accountant wel een rapport heeft opgesteld.
Zwaaiend met het rapport in handen bewees de verweerder het tegendeel. Zijn verweer, door de voorzitter van de Accountantskamer samengevat, is dat hij alle aantijgingen weerlegt en stelt dat het aan de klaagster is het tegendeel te bewijzen. Vervolgens stelden de leden van de Accountantskamer meerdere vragen over zijn vermeende dubbelrol. Want wat deed de accountant om zijn 'twee petten' te scheiden? Per opdracht die hij van Abia kreeg, legde hij vast wat hij voor hem zou doen.
Een bedreiging van zijn onafhankelijkheid heeft hij nooit gezien, zo reageerde de accountant. Ook was hij naar eigen zeggen altijd open over zijn rol tegen personeel en bestuur van het ziekenhuis.
Het opvallende aan deze tuchtzaak is dat de vermeende gedragingen geheel buiten Nederland plaats hadden.
Hoewel de beklaagde kantoor heeft in Amersfoort, voerde hij de gewraakte werkzaamheden in Suriname uit.
Uitspraak over circa 15 weken.
Auteur: Michiel Satink / Juridisch Persbureau Zwolle
(Suriname Mirror/AccountantWeek)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten