maandag 14 januari 2019

Justitie Nederland heeft nog steeds niet gereageerd op uitleveringsverzoek Suriname van Radj Oedit

Radj Oedit verdachte in Cessna-cocaïne-zaak en aangehouden in Nederland


De Nederlandse Justitie heeft nog steeds niet gereageerd op het verzoek van Paramaribo om de drugsverdachte Radj Oedit uit leveren. Dat wordt vernomen van bronnen bij het Openbaar Ministerie (OM), aldus de Ware Tijd vandaag, maandag 14 januari 2019. Het uitleveringsverzoek is in juni vorig jaar gedaan nadat Oedit in maart naar Nederland was gevlucht, enkele dagen na de onderschepping van een Cessna-vliegtuigje met 488 kilo cocaïne aan boord op zijn rijstareaal in Saramacca. 

De verdachte is in oktober aangehouden door de politie in Nederland. Hij vecht zijn uitlevering aan, omdat hij momenteel herstelt van een chirurgische ingreep die hij daar heeft ondergaan.

Zijn Nederlandse advocaat Guy Weski heeft de Nederlandse rechter verzocht om een uitspraak te doen over het uitleveringsverzoek. Oedit is momenteel aan het revalideren, beweert Irvin Kanhai, de Surinaamse advocaat van de verdachte. Zodra Oedit fit genoeg is om te reizen keert hij terug naar Suriname, verzekerde Kanhai.

De politie en het Openbaar Ministerie kregen forse kritiek vanuit de samenleving, nadat bekend werd dat Oedit de benen naar het buitenland had genomen en dat gewoon legaal via Zanderij had gedaan. Daags na zijn 'vlucht' lanceerde het Openbaar Ministerie via de media een algemene opsporing.

De politie treft geen enkele blaam in de verdwijning van Oedit, zei waarnemend korpschef Roberto Prade zaterdag tijdens een persconferentie over de recente vondst van ruim 2.300 kilo cocaïne in containers met exportrijst. 'Er zijn geen steken gevallen. Het onderzoek is een deugdelijk onderzoek geweest.' Als hoofd van de afdeling Bestrijding Zware Criminaliteit leidde Prade destijds het onderzoek naar het drugsvliegtuigje.

Hij zei dat de wereld klein is en dat Oedit op termijn wel in handen van Suriname komt. 'De armen van Justitie zijn lang.'

De rijstproducent wordt verdacht van deelneming aan een criminele organisatie en overtreding van de wet Verdovende Middelen. In de zaak zijn vijf Surinamers en twee buitenlanders aangehouden.

De rechter houdt vandaag een schouw op het areaal waar het drugsvliegtuigjje op 13 maart 2018 is onderschept.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten