maandag 14 januari 2019

Bhikharie, voorzitter Bond van Surinaamse Padieboeren: ‘Padieboer niet stigmatiseren door drugshandel'

'Men ziet de rijstboer als cocaïne-man, de rijstboer wordt gestigmatiseerd, dit is een foute zaak'

'Het stigma is niet op zijn plaats, het gebeurt toevallig op rijstvelden of tussen rijst'


Radjoe Bhikharie, voorzitter van de Bond van Surinaamse Padieboeren (BSP), is niet te spreken over een opvallende stigmatisering van de rijstboeren. Dat zegt hij vandaag, maandag 14 januari 2019, in het Dagblad Suriname.

'Eerst worden wij geconfronteerd met een duikbootaffaire, welke zich voordeed op een rijstveld. Nu weer een cocaïnevangst tussen rijst. Wij merken, dat binnen de samenleving er geluiden opkomen, als zou rijst in Suriname geassocieerd zijn met cocaïne. Men ziet de boer als cocaïne-mannen. De rijstboer wordt gestigmatiseerd. Dit is een foute zaak. Het stigma is niet op zijn plaats. Het gebeurt toevallig op rijstvelden of tussen rijst. De rijstboer is echter de harde werker. Men werkt met uitbuiting en tegen slechte betalingen. De mensen die met de laatste vangst echter geassocieerd worden, zijn opkopers (verwerkers) van padie. De boer plant padie, verkoopt aan de opkoper die het verder verwerkt. Wanneer cocaïne dus in rijst gevonden wordt, zoek het niet bij de boer die padie plant, maar bij de verwerker. Dat verschil moet men wel kennen', vindt Bhikharie.

Hij merkt verder ook heel wat etnische opwinding dat plotseling begint op te poppen bij zulke onderwerpen. 'Dit keuren wij totaal af. Wanneer het gaat om een kleine groep van mensen die criminele handelingen plegen, moet de hele samenleving niet gestigmatiseerd worden. Het gebeurt ook wanneer er berovingen plaats vinden. Bepaalde bevolkingsgroepen worden gestigmatiseerd, wat absoluut fout is.'

Hij hoopt dat de autoriteiten hun werk naar behoren doen. Hij hoopt hiermee ook dat de zaak niet de zoveelste doofpotkwestie wordt. 'Deze vrees is er natuurlijk bij de samenleving. Wij zien wel wat er gebeurt in de praktijk. Wanneer een kleine man een paar grammetjes meeneemt, wordt die correct vervolgd en gestraft. Wanneer het gaat om grote bonzen, wordt er met andere maten gemeten door de klassenjustitie', meent de voorzitter.

Voor nu is nog bekend dat de autoriteiten onlangs ruim 2.344,5 kilo drugs hebben onderschept in een rijstcontainer. De politie heeft afgelopen zaterdag een persconferentie belegd, maar geen nieuwe informatie prijsgegeven. Zij heeft een aantal mensen verhoord, maar tot zaterdag nog, niemand een status van verdachte aangeplakt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten