(Bron screenshot: YouTube/DNA Suriname) |
In De Nationale Assemblee (DNA) is gisteren tijdens de behandeling van de ontwerpwet 'ID-kaartenwet 2018' flink gediscussieerd over hoe de uitvoering hiervan verloopt. Verschillende leden van de oppositie hebben hun ongenoegen geuit over de volgorde van de totstandkoming van de ontwerpwet. Zij vindt dat de omgekeerde weg wordt gevolgd, waardoor de positie van het college wordt ondergraven, zo schrijft Staarnieuws vandaag, zaterdag 15 december 2018.
NPS-fractievoorzitter Gregory Rusland, vroeg de regering of er voorbereidingen zijn getroffen om de nieuwe identiteitskaarten (ID-kaarten) te maken en welke bedragen zijn afgesproken. 'Ik denk dat hier een omgekeerde weg gevolgd wordt waarbij een heleboel vraagtekens naar voren komen', zei Rusland, doelend op de voorbereidingen die reeds getroffen zijn voor het maken van de nieuwe ID-kaarten, terwijl de wet die dit alles moet regelen nog niet aangenomen is.
André Misiekaba (NDP), voorzitter van de commissie die de wet heeft voorbereid voor openbare behandeling, zei het niet helemaal eens te zijn met de stelling van Rusland. Misiekaba is de mening toegedaan, dat terwijl de technische voorbereidingen gedaan worden, de wet die daarvoor nodig is, behandeld wordt. 'We vervangen niet slechts een oude ID-kaart, we zijn hier bezig om eigenlijk een sleutel te geven waarmee we een heleboel dingen vergemakkelijken voor de burgers.'
In zijn betoog citeerde commissielid William Waidoe (Pertjajah Luhur), artikel 71 lid 1 van de Grondwet, waarin staat dat De Nationale Assemblee bevoegd is te beslissen over alle wetsontwerpen die aan haar ter goedkeuring worden voorgelegd. 'Een lening wordt eerst gesloten en dan pas wordt de wet gestuurd naar het parlement. Houdt de regering wel rekening met de theoretische mogelijkheid dat het parlement deze wet kan afwijzen, terwijl we al $ 9 miljoen hebben geleend? Waar stoppen we en waar trekken we de lijn dat we deze werkwijze van de regering niet voortzetten?' Hoewel hij zei volledig achter de nieuwe ontwerpwet te staan, keurt hij de werkwijze van de regering af.
'Is het mogelijk om de wet nog aan te houden, na zoveel kanttekeningen te hebben aangehoord? En is DNA dan nog het hoogste college van de Staat?', vroeg Waidoe zich af. '
'Er is hier sprake van een omgekeerde volgorde en ik vind dat wij met alles wat in ons is, DNA en de waardigheid van het instituut moeten benadrukken onder alle omstandigheden. Het democratische systeem wat wij hanteren is er één waarbij DNA dé plek is waar de wet eerst wordt gemaakt, voordat ze wordt uitgevoerd. Als wij het toelaten zoals het tot nu toe plaatsvindt, dan zullen wij zonder meer er achteraf spijt van hebben dat de assemblee haar kracht verliest. De regering zal elke keer maar doorgaan met zaken doen en achteraf bij ons komen', zei DOE-fractievoorzitter, Carl Breeveld.
'We zijn als samenleving in een crisis en deze vraagt van ons dat elk dubbeltje verantwoord moet worden en dat is ook het wezen van DNA. Wij vragen om verantwoording, omdat het niet gaat om 9 cent maar $ 9 miljoen en dat is een behoorlijk bedrag', stelde het Assembleelid.
Misiekaba beweerde blij te zijn met de scherpte van de discussie en nodigde de regering uit om die scherpte te omarmen en om met scherpe antwoorden uit te komen.
De behandeling van de ontwerpwet wordt maandag voortgezet in De Nationale Assemblee.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten