zaterdag 15 december 2018

Ierse priester naar Rome na uitzitten celstraf van 4 jaar voor kindermisbruik in Chili

John O'Reilly misbruikte een minderjarig meisje in het privé Colegio Cumbres in Santiago


Een in Ierland geboren priester, die was veroordeeld voor het seksueel misbruiken van een meisje in zijn zorg op een religieuze school in Santiago, is vrijdag 14 december 2018 uit Chili vertrokken op we naar Rome na het uitzitten van een gevangenisstraf van vier jaar. 

Critici wezen al lang op de zaak van de eerwaarde John O'Reilly als een voorbeeld van clementie in een land waar de rooms-katholieke kerk al lang de macht heeft gehad in de politiek en de samenleving.



Een rechter veroordeelde in 2014 O'Reilly, een leider van de Legionairs van Christus (Legionarios de Cristo), tot vier jaar 'gecontroleerde vrijheid' voor het misbruiken van een minderjarig meisje in het privé Colegio Cumbres in de welvarende wijk Las Condes tussen 2007 en 2009.


O 'Reilly voltooide zijn vonnis op 10 december, volgens een verklaring van de Legionairs van Christus vrijdag, en de Chileense rechtbank hebben hem vervolgens uit het land gezet. Hij ging vrijdag aan boord van een vlucht in Santiago, op weg naar Rome, waar hij zal wachten op een formele canonieke straf van de Legionairs van Christus, aldus de verklaring.



O'Reilly kon niet onmiddellijk worden bereikt voor commentaar.

De vrijlating van de priester komt op een moment van groeiend seksueel misbruik in de katholieke kerk in Chili. Chileense aanklagers hebben dit jaar honderden gevallen van vermeend misbruik en een dekmantel door geestelijken onderzocht.

In mei hebben alle 34 bisschoppen van het land hun ontslag ingediend bij de paus. O'Reilly's vonnis is bekritiseerd als mild. Tijdens zijn veroordeling was hij niet thuis en hoefde niet periodiek in te checken bij een ambtenaar en was vrij om het land uit te reizen. Officieren van Justitie hadden tien jaar gevangenisstraf geëist.

De stichter van de Legionairs van Christus, de Mexicaans Marcial Maciel, werd door een onderzoek in het Vaticaan ontmaskerd als een bedrieger en pedofiel die meerdere kinderen had verwekt.

(Suriname Mirror/Cooperativa/Reuters/El Mostrador/24horas/YouTube/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten