zaterdag 15 december 2018

Colombiaans tribunaal veroordeeld Braziliaanse bouwfirma Odebrecht tot betaling van 250 miljoen dollar

Bouwgigant mag ook 10 jaar lang geen staatscontracten sluiten

Bedrijf betaalde ongeveer 30 miljoen dollar aan steekpenningen in Colombia


Een Colombiaans tribunaal heeft een consortium onder leiding van de in opspraak geraakte Braziliaanse bouwfirma Odebrecht veroordeeld tot betaling van 250 miljoen dollar en verbood het 10 jaar lang staatscontracten te sluiten, en zei dat de groep corruptie gebruikte om infrastructuurcontracten te winnen.

Odebrecht stond in het middelpunt van het grootste corruptieschandaal in Latijns-Amerika en erkende in 2016, dat het ambtenaren in een tiental landen omkocht. Het bedrijf betaalde ongeveer 30 miljoen dollar aan steekpenningen in Colombia, volgens het kantoor van de procureur-generaal.



Het consortium was belast met de aanleg van de 528 kilometer lange Ruta del Sol 2-snelweg naar de Caribische kust, een contract ter waarde van meer dan $ 1 miljard.

De boetes die laat donderdag 13 december 2018 door de regionale rechtbank werden opgelegd, omvatten Odebrecht, Episol, een dochteronderneming van Corficolombiana en Grupo Aval, en Cass Constructores, evenals drie voormalige leidinggevenden van Odebrecht Colombia.

Veertien mensen die betrokken zijn bij het corruptieschandaal zijn gevangen gezet in het Andes-land, waaronder een voormalige senator en een voormalig minister van Transport.



Episol zei in een verklaring, dat het het niet eens was met het besluit van het Cundinamarca provincie-tribunaal en de legale beschikbare opties zou onderzoeken. Tegen de beslissing kan beroep worden aangetekend.

Het kantoor in Colombia van Odebrecht zei, dat het geen onmiddellijk commentaar had.

De regering vroeg vorige maand de regulerende instantie om Odebrecht gedurende 20 jaar te verbieden overheidscontracten aan te gaan en verzette zich tegen het aanbod van de onderneming om $ 33 miljoen aan schadevergoeding te betalen in ruil voor het beëindigen van onderzoeken en een verbod op contractering.

(Suriname Mirror/El Colombiano/Reuters/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten