'De rek is er uit, mensen hebben gewoon geen ruimte meer om deze extra uitgaven te betalen'
De Wet Rij- en Voertuigenbelasting treedt onverkort op 1 januari 2019 in werking. Autobezitters hebben wel tot eind februari van het nieuwe jaar de gelegenheid om de betaling te verrichten. VHP-Assembleelid Asiskumar Gajadien ziet de twee maanden verlenging slechts als uitstel van executie aangezien eigenaren van voertuigen toch de hoge bedragen zullen moeten voldoen.
'Twee maanden respijt is niet op zijn plaats. Als het een tegemoetkoming was, zou men de invoering van deze belasting direct terugdraaien. De rek is er uit. Mensen hebben gewoon geen ruimte meer om deze extra uitgaven te betalen', zegt Gajadien vandaag, maandag 3 december 2018, in het Dagblad Suriname.
Er is volgens de parlementariër geen enkele rechtvaardiging om de Rij- en Voertuigenbelasting weer in te voeren, aangezien dat al is ingebouwd in de government take op elke liter brandstof. Dit alles zal volgens hem doorwerken op de prijzen van goederen en diensten.
'Denk maar aan de bedrijven die wagens verhuren. Op de één of andere dag moeten zij honderd duizenden voor al hun wagens uitgeven. Dat is onberekenbaar. Je gaat heel wat sectoren onder druk zetten. Dat zal allemaal doorwerken naar de samenleving. De prijzen gaan verder stijgen', aldus de politicus.
Op 28 augustus is de Wet Rij- en Voertuigenbelasting aangenomen met 28 stemmen vóór en 9 tegen. De VHP heeft tegen deze wet gestemd. Dat zaken organisatorisch niet in orde zijn om de betaling soepel te laten geschieden, is iets waarvoor Gajadien tijdens de behandeling in De Nationale Assemblee al had gewaarschuwd.
'Er zijn diverse mogelijkheden. De minister had kunnen kiezen voor een spreiding, waardoor de betaling van de belasting gezamenlijk kon geschieden bij het verzekeren van het voertuig. Dan zou het verspreid zijn over het hele jaar. Het probleem is dat deze regering zo snel als mogelijk meer dan Srd 80 miljoen uit de samenleving wil halen, terwijl zij daarop niet voorbereid is.'
De parlementariër vraagt zich ook af waarom de belastingstickers aan de buitenkant van de voorruit van voertuigen geplakt moeten worden, terwijl er al een systeem bekend is met de verzekeringsstickers die aan de binnenkant van de voorruit worden geplakt. 'Waarom moet het nu afwijken bij de belastingstickers?'
Gajadien ziet het steeds opzadelen van de samenleving met diverse belastingsoorten als een verarmingsbeleid van de regering Bouterse-Adhin. 'Dan kan men met een voedselpakket komen naar de armen toe. Dan moeten wat aardappelen, uien en tomatensardien de mensen in leven houden', aldus de politicus.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten