Archeologen hebben in Ecuador resten van cacao gevonden in potten van ongeveer 5.400 jaar oud. Dat wijst erop, dat de boon vijftienhonderd jaar langer door mensen wordt geconsumeerd dan vooraf werd gedacht.
Dat schrijft een onderzoeksteam onder leiding van de Canadese archeoloog Michael Blake in vakblad Nature Ecology & Evolution, na jarenlange studie van zetmeelkorrels, cacaorestjes en sporen cacao-dna die men opgroef in een 5.400 jaar oud dorp in het zuiden van Ecuador.
BBC News - #Chocolate: Origins of delicacy pushed back in time. Chemical residues found on ancient pottery suggest cocoa was used as a food, drink or medicine by indigenous people living in what is now #Ecuador. https://t.co/eZrM6cF0gm— Juan Terán Jurado (@JuanTeranJurado) October 30, 2018
Daarnaast blijkt dat de cacaoboon dus eerder in Zuid-Amerika werd gebruikt dan in Midden-Amerika, wat tot nu toe werd gedacht.
De potten zijn gevonden in Santa Ana La Florida in het zuidoosten van Ecuador. Het dorp is volgens de onderzoekers ontzettend goed bewaard gebleven.
De hoeveelheid cacao die is gevonden, wijst erop dat de bewoners wisten hoe ze het moesten verbouwen en gebruiken voor consumptie. De onderzoekers vonden ook resten van gecultiveerde cacaobomen.
Cacao werd in die periode alleen gebruikt om een soort chocolademelk van te maken, het werd niet gegeten. Volgens de onderzoekers lijkt de cacaodrank van toen niet op de chocolade die tegenwoordig wordt gegeten.
(Suriname Mirror/Reuters/archaeology.org/Spiegel/Azteca Noticias/Nu.nl/Twitter)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten