Dertig- tot veertigduizend kiesgerechtigden worden permanent van de kiezerslijst afgevoerd
'Politieke partijen gaan dan minder stemmen nodig hebben om een zetel te behalen'
Het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) wil voorgoed af met het fenomeen ‘niet bestelde oproepingskaarten’. Tegelijkertijd zal dit besluit de kiesdeler beïnvloeden. De maatregel houdt volgens OKB-voorzitter Jennifer van Dijk-Silos in, dat dertig- tot veertigduizend kiesgerechtigden permanent van de kiezerslijst moeten worden afgevoerd.
Daardoor zal de kiesdeler lager uitvallen.
Van Dijk-Silos noemt dit voordelig, omdat politieke partijen dan minder stemmen nodig hebben om een zetel te behalen. Ze typeert het voornemen als rationeel, omdat het leidt tot opschoning van de kiezerslijsten. 'Kleine partijen hebben hierdoor meer kansen', is ze stellig van oordeel, zo schrijft de Ware Tijd vandaag, zaterdag 27 oktober 2018.
Personen die van de kiezerslijst worden gehaald krijgen geen oproepingskaart bij de komende verkiezing. Op de verkiezing heeft het besluit geen invloed, maar het beïnvloedt wel enigszins de berekening van de cijfers van de verkiezingsopkomst.
Van de kiezerslijst worden personen geschrapt die bij de verkiezingen van 2005 tot en met 2015 hun oproepingskaart niet hebben afgehaald, of aan wie de kaart niet kon worden afgegeven. De afgelopen tien jaar is dit beeld niet veranderd, weet Van Dijk-Silos.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten