zaterdag 27 oktober 2018

Internationaal seminar over olie- en gasvoorraden voor kust Guyana’s moet leiden tot samenwerking Suriname, Guyana en Frans-Guyana

'Misschien moeten we ons voorbereiden op downstream-succes in plaats van upstream-succes en een grote vondst'


Het internationaal seminar over de olie- en gasvoorraden die voor de kust van de drie Guyana’s liggen - One Basin Three Nations-conferentie in Hotel Torarica -, moet leiden tot een samenwerking tussen Suriname, Guyana en Frans-Guyana. Voor de kust van Guyana zijn enorme olievoorraden gevonden, maar ook voor de kust van Frans-Guyana zijn winbare hoeveelheden olie gevonden. Voor de investeerders in het kustgebied van Suriname is het slechts een kwestie van tijd, voordat zij ook stuiten op winbare olievoorraden. Dit bericht Starnieuws vandaag, zaterdag 27 oktober 2018.

De samenwerking tussen de drie landen is nodig zodat zij hun olie- en gas industrie duurzaam kunnen ontwikkelen. Een samenwerking tussen de Guyana’s kan de naties veel geld, kennis en kunde opleveren.


Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen zei, dat Suriname op regeringsniveau een bepaalde mate van volwassenheid heeft bereikt op het gebied van de institutionele vereisten om de welvaart in natuurlijke hulpbronnen duurzaam te ontwikkelen. Suriname zal daarom actief proberen deel te nemen aan evenementen en organisaties die 'ons helpen om te komen waar we willen zijn als natie'. 

De bewindsman merkte, op dat transparantie en verantwoording van de extractieve sector het belangrijkste doel is dat de regering probeert te bereiken. 'Suriname is nu een toekomstig lid van het EITI (Extractive Industries Transparency Initiative) en we werken aan de opzet van een mineraal instituut en de herziening van onze mijnwet.' EITI is het internationale standaardeninstituut voor de mijnbouwsector dat zijn basis heeft in Oslo, Noorwegen.

Volgens Dodson is het een feit, dat Suriname na een olie-industrie van meer dan 30 jaar en een investering van miljarden dollars, er niet in is geslaagd een sterke nationale toeleveringsketen voor koolwaterstoffen te creëren en een lokale ondersteunde industrie. 'We verwachten dat een off-shore ontdekking de magische truc zal doen.' Suriname is er na meer dan 30 jaar niet in geslaagd om een mineraalinstituut op te zetten en de regulator van de exploitant te scheiden, stelde de bewindsman. 'We sluiten onze ogen voor de directe dreiging, dat we onze solide basis van eigen opgeleide koolwaterstofexperts verliezen als ze niet goed worden gemanaged.'

Dodson merkte op, dat iedereen tegenwoordig 'helaas' zo gefocust is op off-shore olie dat 'we onze kern –de productie aan land van 16 tot 18 API ruwe olie per dag, de raffinaderij, de hoogwaardige aardolieproducten en de marketing – vergeten.'

Hij wees erop, dat de Surinaamse geïntegreerde olie-industrie miljarden dollars heeft opgebracht voor de nationale economie en de weg voor vele andere sectoren heeft bereid om nationale groei te ondersteunen. Dodson noemde daarbij de jongste investeringen in de Merian Goudmijn.

'Volgens mij is de band tussen nationale trots, de kernactiviteit, ons geloof in eigen kunnen en de Surinaamse natie verloren. Ja, we maken deel uit van een veelbelovend bekken, maar we moeten de verwachtingen beheren en ons houden aan ons niet blindstaren op ongefundeerde initiatieven om het nationale bewustzijn in te stellen voor de volgende beste vondst of het volgende veelbelovende boorvooruitzicht. Misschien moeten we ons voorbereiden op downstream-succes in plaats van upstream-succes en een grote vondst.'

De eendaagse conferentie was georganiseerd door het One Basin Three Nations Initiative, een groep Surinaamse en buitenlandse olie- en gasdeskundigen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten