woensdag 24 oktober 2018

Coroniezwamp in zuiden kokosdistrict wordt binnenkort beschermd gebied

(Bron foto: Beta Debidien/de Ware Tijd)
Voor het zwampgebied worden geen concessies verstrekt


De Coroniezwamp in het zuiden van het kokosdistrict wordt binnenkort verheven tot beschermd gebied. 'Het ministerie van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer is bezig de formaliteiten in orde te maken', zegt districtscommissaris Remie Tarnadi vandaag, woensdag 23 oktober 2018, in de Ware Tijd.

Hij vertelt dat president Desi Bouterse de mededeling enkele weken geleden heeft gedaan. De plek wordt beschermd in die zin, dat er geen concessies worden verstrekt in het zwampgebied.

Tarnadi zegt dat Coronianen wel de ruimte wordt geboden om andersoortige economische activiteiten te ontplooien zonder dat enige schade wordt toegebracht aan de natuur. Daarbij wordt onder meer gedacht aan zwampvisserij en de ontwikkeling van toerisme in het gebied. 'Deze mededeling wordt met luide instemming ontvangen. Dit is iets waar we lang voor hebben gestreden', zegt landbouwer Cecile Riedewald. Hij benadrukt, dat de Coroniezwamp van fundamenteel belang is voor het district.


De zwamp is een natuurlijk zoetwaterreservoir met een oppervlakte van ongeveer 250.000 hectare. De aanvoer van zoet water vanuit de zwamp in het zuiden voorkomt kustafslag en verzilting en helpt daardoor de landbouwgronden en woongemeenschappen in stand te houden. De Coroniezwamp is van eminent belang voor wetenschappelijk onderzoek en ook voor toerismeontwikkeling.

De zwamp dient tevens als een spaarbekken voor zoet water dat wordt gebruikt in de landbouwsector. Momenteel is Coronie zich aan het ontwikkelen tot een daadwerkelijk landbouwdistrict. Een groot aantal jongeren maakt de keuze om landbouwondernemer te worden.

De districtscommissaris is een groot voorstander van die ontwikkeling. Van de ongeveer vierduizend hectare beschikbaar areaal voor de rijstsector wordt momenteel slechts vijfhonderd hectare benut. 'We gaan samen met de jongeren het inzaaiareaal verder uitbreiden naar boven de duizend hectare en in de komende seizoenen naar meer', zegt Riedewald.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten