maandag 3 september 2018

Ouder echtpaar in Peru begraaft zoon drie decennia na verdwijning

Autoriteiten hopen dat in de toekomst duizenden Peruaanse families niet zo lang hoeven te wachten op afsluiting

(Bron foto: AP)

Een tachtigjarig echtpaar in Peru heeft de skeletresten van hun zoon van de autoriteiten ontvangen, meer dan drie decennia nadat hij door soldaten was meegenomen tijdens de donkerste dagen van de strijd van de Andesnatie tegen maoïstische rebellen van het Lichtend Pad (Sendero Luminoso).

De terugkeer was onderdeel van een hernieuwde poging van Peru om voor de families van de meer dan 20.000 mensen die met geweld zijn verdwenen tijdens het gewapend conflict een lange periode van onzekerheid te kunnen sluiten.

Maximo Cueto en zijn vrouw Gregoria besteedden het grootste deel van hun spaargeld en hun pensioen van een welvarend veeteeltbedrijf in de zuidelijke Andes aan de zoektocht naar hun zoon, Cesareo, sinds hij op een nacht in 1984 met geweld werd ontvoerd uit zijn universiteitsslaapzaal. Hun zoektocht voerde ze zelfs ze zo ver weg als het Amazone-regenwoud en een voormalige penitentiaire inrichting voor de kust van Lima die in de jaren tachtig werd gebruikt voor politieke gevangenen

Gregoria, 88, componeerde zelfs een lied in de inheemse Quechua-taal om het verdriet van de familie uit te drukken door het lot van hun zoon niet te kennen. 'Het was een obsessie', zei ouderling Chipana, de kleinzoon en neef van de ouders van Cesareo.

Tussen 2008 en 2012 voerde een team van forensische experts duizenden opgravingen uit op een terrein van 7 hectare naast een militaire barak in Huamanga, de locatie van een van de meest gruwelijke misdaden gepleegd door het leger in zijn bloederige conflict met Lichtend Pad-rebellen die in de jaren tachtig en negentig een groot deel van het platteland terroriseerden. Daar vonden ze de overblijfselen van 109 individuen. Veel van de botten werden verbrand in een kachel die door het leger werd gebruikt om lichamen te laten verdwijnen en bewijs van marteling te verbergen.

Tweemaal voordat het gezin dacht dat het Cesareo tussen de slachtoffers had gevonden vanwege vertrouwde kleding die alleen met de resten werd gevonden, maar DNA-testen waren negatief.

Toen, in juli, ontdekten ze dat een stapel botten met krassen op de rechterknie en markeringen op de tanden die duiden op tandheelkundig werk in het verleden hun zoon was, zei archeoloog Luis Rueda, hoofd van het team achter de opgravingen.

De autoriteiten hopen dat in de toekomst duizenden Peruaanse families, die zich tientallen jaren hebben afgevraagd over geliefden die tijdens het conflict verdwenen zijn, niet zo lang hoeven te wachten op afsluiting.

Deze maand werden voor het eerst de overblijfselen van 14 mensen overgedragen aan dierbaren onder een nieuwe wet die het langdurige en moeizame proces om degenen die in het conflict zijn gedood te helpen stroomlijnen. Op grond van de maatregel kunnen autoriteiten restanten overdragen die door forensische wetenschappers zijn ontdekt voordat een doodsoorzaak wordt vastgesteld of een onderzoek wordt afgerond. Gezinnen hoeven ook niet langer eerst een klacht bij het hoofdkantoor van de procureur in te dienen.

Voor de familie Cueto is de nieuwe wet een welkome verandering. Afgelopen zaterdag namen ze eindelijk afscheid van hun zoon in een familie mausoleum in Huamanga. Een kleine band speelde populaire Andesmuziek toen zijn kastanjebruine kist door de stad werd geparadeerd die jarenlang de basis vormde voor een eenzame strijd en ze hopen dat andere families dit nooit zullen hoeven te herhalen.

(Suriname Mirror/ABC News/The Associated Press)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten