Regering reageert mondjesmaat terwijl de wet dat voorschrijft
De Ombudsman voelt zich als instituut miskend, waar het gaat om aanbevelingen die het doet aan de regering.
De regering reageert namelijk mondjesmaat, terwijl in de wet duidelijk staat beschreven dat ‘een bestuursorgaan altijd moet reageren op aanbevelingen van de Ombudsman’.
Uitgelegd wordt: 'Een aanbeveling van de Ombudsman is niet bindend. Ingevolge de Landsverordening Ombudsman is een bestuursorgaan echter steeds verplicht om gemotiveerd aan te geven in hoeverre het een aanbeveling van de Ombudsman wel of niet zal overnemen. Een aanbeveling is dus niet vrijblijvend.'
Het is een ‘zeer belangrijk uitgangspunt’ bij het meten van de effectiviteit van het instituut, zo staat in het onlangs aan de Staten aangeboden Jaarverslag 2017, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 3 september 2018.
In 2015 werden twee rapporten geschreven met daarin dertien formele aanbevelingen. 'De overheid heeft in nul procent van de gevallen schriftelijk aangegeven de aanbevelingen van de Ombudsman wel of niet te zullen overnemen.'
Ook heeft de Ombudsman in 2015 één zorgbrief geschreven aan een minister, waarop geen reactie is gekomen. In 2016 gaat het ietsje beter. Dan doet de Ombudsman in twaalf rapporten zeventien aanbevelingen. Ook worden er drie zorgbrieven geschreven. De Ombudsman heeft in 8,33 procent van de gevallen een schriftelijke reactie ontvangen op de rapporten en op twee van de drie geschreven zorgbrieven.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten