Talen spelen een cruciale rol in het dagelijks leven van alle mensen, met hun complexe implicaties voor identiteit, culturele diversiteit, sociale integratie, communicatie, onderwijs en ontwikkeling. Via talen verankeren mensen niet alleen hun geschiedenis, tradities, geheugen, unieke manieren van denken, zin en expressie, maar bouwen ze ook hun toekomst op.
Talen zijn cruciaal op het gebied van mensenrechtenbescherming, vredesopbouw en duurzame ontwikkeling, door te zorgen voor culturele diversiteit en interculturele dialoog.
Ondanks hun immense waarde blijven talen over de hele wereld echter in een alarmerend tempo verdwijnen vanwege verschillende factoren. Velen van hen zijn inheemse talen.
Inheemse talen in het bijzonder zijn een belangrijke factor in een breed scala van andere inheemse kwesties, met name onderwijs, wetenschappelijke en technologische ontwikkeling, biosfeer en het milieu, vrijheid van meningsuiting, werkgelegenheid en sociale insluiting.
Als reactie op deze bedreigingen heeft de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (AVVN) een resolutie aangenomen (Ref. A / RES / 71/178) over 'Rechten van inheemse volkeren', die 2019 verkondigt als het Internationale Jaar van de Inheemse Talen.
Voor de organisatie van het Internationaal Jaar 2019 zal een aantal belanghebbenden worden betrokken bij de voorbereiding van het actieplan, dat als leidraad dient voor gezamenlijke gezamenlijke actie van alle belanghebbenden om een maximaal gecoördineerd effect en sociale verandering in de samenleving te bereiken met betrekking tot de inheemse bevolking. talen en hun sprekers.
Er zal een groot aantal evenementen met betrekking tot inheemse talen worden gehouden, evenals een reeks nationale en internationale expertmeetings en initiatieven over de hele wereld.
(Suriname Mirror/UNESCO)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten