maandag 30 juli 2018

Dode en zes gewonden bij crash sportvliegtuig op Campo de Marte vliegveld te São Paulo, Brazilië

Toestel stort bij derde landingspoging om nog onbekende redenen neer en vat meteen vlam 

Inzittenden waren oprichters (Nereu and Geraldo Denardi) en enkele medewerkers van het bedrijf Videplast


Een sportvliegtuig is zondagmiddag 29 juli 2018 neergestort op het Campo de Marte vliegveld in de Braziliaanse stad São Paulo, zo meldt onder andere de Braziliaanse nieuwszender G1.

Het turbopropvliegtuig, een Beechcraft King Air C90 met registratie PP-SZN, stortte op het Campo de Marte vliegveld neer, nadat het voor een derde keer probeerde te landen.

Volgens getuigen probeerde de piloot het toestel aan de grond te zetten, maar wist hij niet zeker of het landingsgestel uitgeklapt was. Om dit te checken vloog hij langs de verkeerstoren, zodat de luchtverkeersleiders visueel konden bevestigen dat het landingsgestel uitgeklapt was. Toen de piloot bevestiging kreeg dat het landingsgestel uitgeklapt was, wilde hij de Beechcraft aan de grond zetten, maar dat lukte niet meteen.


Bij de derde landingspoging stortte het toestel, om nog onbekende redenen, neer en vatte meteen vlam toen het op de grond neerkwam.

Van de zeven inzittenden overleefde de piloot de crash niet. De andere zes personen overleefden het wel, maar werden met hoofd- en buikwonden opgenomen in het ziekenhuis.



De inzittenden waren de oprichters (Nereu and Geraldo Denardi) en enkele medewerkers van het bedrijf Videplast, een grote Braziliaans plasticfabrikant, en volgens persbureau Reuters eigenaar van het vliegtuigje.

De Braziliaanse autoriteiten onderzoeken de oorzaak van het ongeval.

In 2007 en 2016 stortten ook al sportvliegtuigen neer nabij het Campo de Marte vliegveld. In totaal eisten die ongevallen, waarbij de toestellen op enkele huizen in de nabijgelegen woonwijk crashten, twaalf levens. Volgens een onderzoek van Cenipa (Centro de Investigação e Prevenção de Acidentes Aeronáuticos), de Braziliaanse luchtvaartautoriteit die verantwoordelijk is voor het onderzoeken van vliegtuigongelukken, zijn sportvliegtuigen goed voor 45 procent van de luchtvaartongevallen in Brazilië tussen 2008 en 2017.



(Suriname Mirror/Up In The Sky/G1 Globo/Folha de Sao Paulo/Twitter/YouTube/Metropoles)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten