Vakantiegangers op Schiphol worden deze week geconfronteerd met de schaduwzijde van olifantenritten en selfies met wilde dieren. World Animal Protection, Stichting SPOTS en Stichting AAP wijzen toeristen van vandaag, maandag 30 juli 2018, tot en met zondag 5 augustus op het leed dat schuilgaat achter dit vermaak met wilde dieren.
World Animal Protection, Stichting SPOTS en Stichting AAP willen hiermee deze groeiende vorm van dierenmishandeling onder de aandacht brengen van een groot publiek. Op het grote scherm in de vertrekhal is elke minuut een afbeelding te zien van wilde dieren die gebruikt worden tijdens omstreden toeristische tripjes in landen als Thailand, Marokko en Zuid-Afrika.
Met de oproep THINK AGAIN en indringende beelden van olifanten, leeuwen en apen hopen de drie organisaties dat toeristen tijdens hun vakantie niet zullen bijdragen aan deze vorm van ‘vermaak’. Knuffelen met leeuwenwelpjes, een rit op de rug van een olifant en op de foto gaan met een aap zijn vormen van vermaak waar de dieren ernstig onder lijden.
De drie organisaties stellen: 'Als je op een wild dier kunt rijden, met ze kunt wandelen, ze kunt knuffelen of een selfie met ze kunt maken, doe het dan niet. Je ziet vaak niet direct wat voor leed hierachter schuilgaat, maar dieren doen dit niet van nature. Ze worden uit het wild gehaald en op gruwelijke wijze getraind zodat ze ‘geschikt’ worden voor de omgang met toeristen of om kunstjes te vertonen.'
Toerisme waar wilde dieren bij betrokken zijn, is wereldwijd big business. Jaarlijks gaat er naar schatting 250 miljard dollar in om.
Hoe leuk het ook lijkt, minder bekend is dat deze groeiende vorm van toerisme veel dierenleed veroorzaakt. De groeiende trend van selfies draagt daar flink aan bij.
De afgelopen drie jaar steeg het aantal selfies met wilde dieren op Instagram namelijk met maar liefst 292 procent. Over de hele wereld worden dieren uitgebuit voor dit soort praktijken. Zo leeft drie op de vier olifanten in parken in Azië onder vreselijke omstandigheden en worden berberapen met uitsterven bedreigd doordat grote aantallen uit het wild worden geroofd voor toerisme en illegale handel.
Ook leven er in Zuid-Afrika op dit moment maar liefst 8.000 gefokte leeuwen die voor het knuffelen en wandelen zijn gefokt en waarschijnlijk eindigen in de jacht, canned hunting.
(Suriname Mirror/St. AAP/Facebook)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten