Een video gepost door de voormalige president van Colombia, Alvaro Uribe Velez, is op grote schaal bekritiseerd op social media nadat hij de LGBTI-gemeenschap in Colombia beschreef als 'niet-heteroseksuelen'.
Uribe heeft donderdagavond 31 mei 2018 een videoboodschap op zijn Facebook- en Twitter-accounts geplaatst om homoseksuelen aan te moedigen om te stemmen op Ivan Duque, een conservatieve presidentskandidaat, en Marta Lucia Ramirez, de vice-president van de heer Duque, in de tweede ronde van de Colombiaanse presidentsverkiezing.
In zijn video wordt Uribe, die nog steeds enorm invloedrijk is, geflankeerd door een groep mensen met een regenboogvlag. Hij zei dat hij, vanuit een persoonlijk standpunt en vanwege zijn politieke verantwoordelijkheid in de Centro Democratico-partij, zijn steun wilde uitspreken voor huwelijks-, adoptie-, abortus- en geloofsrechten.
Sobre colombianos no heterosexuales que apoyan a Iván Duque Pte y a Marta Lucía Ramírez VicePte pic.twitter.com/oGD4hAUkAZ— Álvaro Uribe Vélez (@AlvaroUribeVel) May 31, 2018
Maar, zijn gebruik van de uitdrukking 'niet-heteroseksuelen' heeft Colombianen van streek gemaakt. Op het moment van schrijven is de hashtag #ColombianosNoHeterosexuales meer dan 18.000 keer op Twitter gebruikt.
'Wat een genot om bij de niet-Uribe Colombianen te horen', schreef Daniel Samper Ospina, een journalist en YouTuber, die de uitdrukking bespotte.
— Daniel Samper Ospina (@DanielSamperO) June 1, 2018
Twitter-gebruikster Daniela gebruikte een variatie van de 'I'm Straight / I'm Gay'-enquête-meme om een nieuwe optie voor vragenlijsten voor te stellen:
— daniela (@harryxbyers) June 1, 2018
En @ATDUALIPA vergeleek populaire uitdrukkingen voor LGBT's in Latijns-Amerika:
🇦🇷 Homosexual.— DUA LIPA (@ATDUALIPA) June 1, 2018
🇨🇱 Homosexual.
🇲🇽 Homosexual.
🇺🇾 Homosexual.
🇪🇸 Homosexual.
🇧🇷 Homosexual.
🇵🇷 Homosexual.
🇨🇴 No Heterosexual.#ColombianosNoHeterosexuales
Sommige Colombiaanse mediakanalen storten zich op de controverse die werd veroorzaakt door het gebruik door de heer Uribe van de term 'niet-heteroseksuelen', wat leidde tot kritiek op Duque, een politieke protégé van de heer Uribe.
'Het is bekend bij de meerderheid van de Colombiaanse burgers dat ex-president Alvaro Uribe Velez rond de presidentiële kandidatuur van Ivan Duque een coalitie heeft gevormd die alle supporters en verdedigers van ideeën verzamelt die achterlijk zijn voor de samenleving en schadelijk zijn voor de toekomst van het land', schreef het Colombiaanse digitale magazine Voces in een artikel op 31 mei.
Indignación porque Uribe llama "colombianos no heterosexuales", a comunidad LGTBI. https://t.co/es8AE6uL5k— Revista Voces (@vocesco) June 1, 2018
In de Confidenciales-sectie van de website van het Semana-magazine, berispte voormalig vice-presidentskandidate Claudia Lopez ook de heer Uribe. 'Je noemt dit niet de 'niet-heteroseksuele' bevolking', zei ze. 'Ik zou de ex-president en alle Colombianen uitnodigen om dingen bij hun naam te noemen ... Het is niet nodig om te proberen ze te stigmatiseren, eerst door ze niet bij hun naam te noemen'.
#Confidenciales | @ClaudiaLopez le responde a Uribe su video sobre los “no heterosexuales” https://t.co/mA1GvwjVCk pic.twitter.com/gqWw3OccNi— Revista Semana (@RevistaSemana) June 1, 2018
M. Uribe tweette later om zijn opmerkingen te verduidelijken. Hij zei dat 'niet-heteroseksuelen' 'de zelfbenaming' was van een groep die een steunbrief had geschreven voor de presidentskandidaat van zijn partij, en 'op verzoek van zijn leden is deze term gebruikt'.
“No Heterosexuales” es la autodenominación del grupo que trajo la carta de apoyo a Iván Duque y Marta Lucía Ramírez, por pedido de sus integrantes se ha usado esta referencia— Álvaro Uribe Vélez (@AlvaroUribeVel) June 1, 2018
De tweede ronde van de presidentsverkiezingen vindt plaats op 17 juni tussen de heer Duque en linkervleugel-kandidaat Gustavo Petro, een voormalige guerrilla en ex-burgemeester van Bogota, nadat de verkiezing op 27 mei geen duidelijke winnaar had opgeleverd.
Colombia legaliseerde het homohuwelijk in 2016 en stelt transgenders ook in staat om hun naam en geslachtsteken te wijzigen. Voorstanders van gelijke rechten vrezen, dat progressieve LGBTI-wetten door conservatieve politici kunnen worden opgeschort of teruggedraaid
(Suriname Mirror/BBC/Voces/Twitter)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten