zaterdag 2 juni 2018

Econoom Kalloe: 'Domme mensen kiezen voor domme mensen' - ‘Hoe dommer, hoe meer politieke macht’

'Personen die op huidige regering hebben gestemd, hebben geen enkel recht van klagen'

- 'Indien elk cent aan deviezen verantwoord zou moeten worden, dan gaan we het hele land moeten opsluiten'
- 'Bouterse maakt af waarmee Venetiaan was begonnen’


Econoom Richard Kalloe schroomt er niet voor de volgende stelling te poneren ‘Hoe dommer, hoe meer politieke macht.’ In het Dagblad Suriname van vrijdag 1 juni 2018 legt hij uit dat deze uitspraak gebaseerd is op het Kiesstelsel dat hij typeert als te zijn ‘primitief.’ Vooral de evenredigheid van dit kiesstelsel is niet een om over naar huis te schrijven. Juist in bepaalde gebieden kunnen kandidaten zich met slechts een paar honderd stemmen zitting hebben in het hoogste college van Staat. Terwijl in Paramaribo en de randdistricten duizenden stemmen nodig zijn om gekozen te worden tot volksvertegenwoordiger. 

Tegelijkertijd geeft Kalloe een sneer aan het adres van de toenmalige Nieuw Front regering. ‘Ze hebben drie termijnen gezeten, en hebben er nooit wat gedaan om de Grondwet van 1987 en het Kiesstelsel te wijzigen. Ze hebben het precies zo gelaten.

Kalloe haalt ook aan, dat de wegstroom van deviezen mede oorzaak is van de Nieuw Front regering ‘middels de import van personen uit een bepaald Aziatisch land.’ Het verbaasd hem ook niet, dat hetzelfde trend wordt voortgezet door de huidige regering.

Kalloe is van oordeel, dat vooral de personen die op de huidige regering hebben gestemd, geen enkel recht van klagen hebben. ‘Zij hebben gekozen voor deze mensen. Domme mensen kiezen voor domme mensen,’ aldus de econoom. ‘Deze kiezers hebben gekozen voor een regering die mensen arm maakt en ze mensen daarna een pakketje meegeeft.’

De econoom verduidelijkt dat we heel harde tijden tegemoet gaan. De confiscatie van de Euro 19 miljoen door Nederland afkomstig van enkele Surinaamse cambio’s, zal als gevolg hebben dat het buitenland de duimschroeven gaat dichtdraaien voor Suriname. Met als gevolg dat de economie gaat doodbloeden. De cambio’s kunnen de afkomst van het geld niet verklaren, omdat deze afkomstig zijn van de illegale informele sector. De illegale informele sector, hieronder wordt bedoeld het witwassen van de financiën verkregen uit de export van cocaïne naar de Europese landen. Middels het witwassen wordt dit weer ‘legaal’ gemaakt binnen het Surinaams bedrijfsleven. Kalloe zegt met klem dat alle bedrijven en financiële instellingen hieraan meewerken. Het is onmogelijk dat zij kunnen aangeven, buitengesloten te zijn van deze ontwikkelingen.

Opmerkelijk is dat overmakingen in het buitenland heel stroef verlopen. Suriname wordt door het buitenland al getypeerd als te zijn een ‘schurkenstaat.’ Kalloe merkt ook op, dat die Euro 19 miljoen slechts een druppel is op een hete plaat.

De wetgeving waarvoor de verdiende deviezen verantwoord moeten worden heeft Suriname wel.  'Indien elk cent aan deviezen verantwoord zou moeten worden, dan gaan we het hele land moeten opsluiten.'

Als indicatie geeft hij mee de vele panden en gebouwen die gedurende de jaren heen en nog steeds als paddenstoelen uit de grond schijnen te verrijzen. Interessant is het wel om achter de herkomst van de investeringen te komen. Indertijd in het parlement had Kalloe in de hoedanigheid van minister van Handel en Industrie gewaarschuwd voor deze situatie waarvan er momenteel sprake is in het land. Dat in feite de illegale informele sector de economie draaiende zal houden. Van belang was hierbij: het opvoeren van de verdiencapaciteit. ‘Dit zou als oplossing kunnen fungeren. Maar dit is nooit gerealiseerd,’ aldus Kalloe die besluit met het volgende: ‘Bouterse maakt af waarmee Venetiaan was begonnen.’

Geen opmerkingen:

Een reactie posten