vrijdag 4 mei 2018

IMF deigt Venezuela uit fonds te zetten

Venezuela verstrekt niet belangrijke economische gegevens aan IMF

'Het is een van de ergste economische crises die we hebben gezien in de moderne economische geschiedenis'


Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft Venezuela beschuldigd van het niet verstrekken van belangrijke economische gegevens in een proces, dat uiteindelijk zou kunnen uitmonden in de uitzetting van het Latijns-Amerikaanse land uit het fonds. 

Het bestuur van het IMF concludeert, dat Venezuela de maatregelen die het fonds vorig jaar had gevraagd, niet had geïmplementeerd en dat het geen belangrijke informatie verstrekte. 'Het Fonds heeft een verklaring van afkeuring afgegeven tegen Venezuela', zei het IMF woensdag 2 mei 2018 in een verklaring:


'De directie roept Venezuela op om specifieke corrigerende maatregelen te nemen en zal binnen zes maanden opnieuw bijeenkomen om de voortgang van Venezuela bij de implementatie te bekijken.'

Venezuela, dat het IMF onlangs beschreef als een van de ergste economische instortingen in de moderne geschiedenis, leent niet van het in Washington gevestigde fonds, dus in de praktijk heeft het weinig invloed om aan te dringen op veranderingen. Het IMF had Venezuela al gewaarschuwd voor het niet verstrekken van economische gegevens, zoals vereist van alle 189 leden, zodat het hun economieën kan controleren.

Het fonds is sinds 2004 niet in staat geweest de jaarlijkse beoordeling van de Venezolaanse economie uit te voeren.

Mogelijke consequenties van IMF-censuur zijn onder meer een schorsing van het stemrecht, een opschorting van de financiering en, in extreme gevallen, verwijderen. Het fonds heeft deze laatste stap slechts één keer genomen en Tsjechoslowakije in 1954 uitgezet. Het IMF heeft Argentinië in 2013 gecensureerd vanwege kritiek op economische en inflatiecijfers die door gangbare economen als onrealistisch werden beschouwd. Het fonds heeft deze status in 2016 opgeheven en de jaarlijkse fiscale controles hervat.

'Het Fonds staat klaar om constructief samen te werken met Venezuela bij het oplossen van de economische crisis wanneer het bereid is om opnieuw contact te maken met het Fonds, onder meer door middel van tijdige en regelmatige gegevensverstrekking', zei het IMF. Het IMF heeft voor het laatst geld verstrekt aan Venezuela in 2001 en het land heeft sindsdien geen financiering meer gezocht bij het fonds.

IMF-functionarissen schatten, dat de economie van Venezuela het afgelopen jaar ongeveer 45 procent is gekrompen. Het land wordt ook geconfronteerd met hyperinflatie, waarbij de prijzen naar verwachting met 13.000 procent zullen stijgen. En de olieproductie is de afgelopen anderhalf jaar met de helft gedaald, zei Alejandro Werner, directeur van het departement Westelijk Halfrond van het IMF vorige maand. 'Het is een van de ergste economische crises die we hebben gezien in de moderne economische geschiedenis', zei Werner in de marge van de voorjaarsbijeenkomst van het IMF.

De Venezolaanse president Nicolas Maduro is op zoek naar herverkiezing op 20 mei dat door velen van de internationale gemeenschap als onwettig is bekritiseerd. In een verklaring tijdens de Top van Amerika's, verklaarden Washington en de 16-natie Lima Groep, die de grootste economieën van Latijns-Amerika telt, dat de verkiezing 'ongeldig qua legitimiteit en geloofwaardigheid' zou zijn als het onder de huidige omstandigheden zou doorgaan.

(Suriname Mirror/IMF/El Pais/AFP)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten