zondag 6 mei 2018

ABOP-leider Brunswijk roept alle Javanen in Suriname op zich te bundelen

'Partijen laten zich er niet van weerhouden om zich te bundelen'


Voorzitter Ronnie Brunswijk van de Algemene Bevrijdings- en Ontwikkelingspartij (ABOP) heeft alle Javanen in Suriname opgeroepen zich te bundelen. Dit zou moeten gebeuren onder leiding van Paul Somohardjo, voorzitter van de Pertjajah Luhur (PL). 

'Ef’ unu no bundel lek’ Jampanesie sma, 2020 un no haling. Mek’ un sorgu dati den jampanesi sma no abi tien nanga twintig leider, maar un hori wan leider. En mi, Romeo Bravo, sa sorgu dat den sma sa gersi mi sa bundel ooktu!'

Brunswijk kondigde zijn visie gisteravond aan tijdens zijn felicitatieboodschap aan Somohardjo, die zijn 75e verjaardag vierde te midden van partijgenoten, familieleden en politieke vrienden in het partijcentrum te Beekhuizen, aldus Starnieuws vandaag, zondag 6 mei 2018.

Brunswijk zei, dat het niet alleen bij de ABOP zal blijven. 'Den busikondre sma nanga den fotonengre, wi o bundel den. Mek un kon tranga. En te un bundel keba, dan wi o bundel nanga den jampanesie brada nanga sisa fu unu, dan zeker 2020 wi o wini a verkiezing djaso!'

De ABOP-voorzitter stelde, dat de huidige regering ook in 2020 zal willen blijven en daarom een stelsel wil invoeren dat samenbundeling van politieke partijen onmogelijk maakt. Maar, wat voor stelsel ook zal worden ingevoerd, dat zal de partijen er niet van weerhouden om zich toch te bundelen, sprak Brunswijk.

Hij merkte op, dat hij en Somohardjo een grote fout hebben gemaakt door Desi Bouterse destijds te helpen president te worden. Hij voerde aan dat mensen veranderen en dat hadden ze ook gedacht van Bouterse, zeker nadat hij met zoveel problemen was geconfronteerd, maar de praktijk heeft anders uitgewezen.

De ABOP-voorzitter bracht in herinnering, dat Somohardjo ‘na wan tranga strijder’, die zich enorm heeft ingezet om de democratie te helpen herstellen. Samen met Brunswijk als leider van het toenmalige Jungle Commando was Somohardjo allerminst bevreesd om de strijd op te pakken tegen het toenmalige militaire regiem. Voor hem was belangrijk dat de democratie moest worden hersteld, en dat is ook gebeurd.

'Wi feliciteer masra Somohardjo nanga ing 75 jaar. Meki Gado kibri yu dat 2020 samen nanga Bravo, zij aan zij, schouder aan schouder wi tek’ a kondre disi abra!”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten