vrijdag 13 april 2018

Assemblee bekrachtigt verhoging invoerrechten op kip en kipdelen van 20 naar 40%

Waterberg (BEP): 'Het volk wil lokaal kip kopen, maar deze moet betaalbaar zijn'


De Nationale Assemblee heeft gisteravond de verhoging van invoerrechten op kip en kipdelen van 20 naar 40% bekrachtigd. De verhoging was al per september vorig jaar ingegaan. De wetswijzing is aangenomen met 27 stemmen vóór en 1 tegen, van de PALU. De oppositionele partijen VHP, ABOP, Pertjajah Luhur, NPS en DOE stemden vóór de wetswijziging. Dit meldt Starnieuws vandaag, vrijdag 13 april 2018.

'Wij moeten all hands on deck samenwerken, elkaar helpen en stimuleren om inderdaad de pluimveesector te verbeteren en te versterken, omdat alle externe factoren van de wereld van grote invloed zijn op onze kleine economie', zei commissievoorzitter Jennifer Vreedzaam (NDP). 'We moeten de nodige maatregelen treffen in huis zodat onze nationale productie op gang kan komen en als wij eensgezind zijn, samenwerken, nadenken en naar oplossingen zoeken, denk ik wel dat we komen waar we moeten zijn.'


Aan de regering werd voorgehouden, dat deze stap niet het enige is dat moet gebeuren om de sector te stimuleren. Zowel de coalitie als de oppositie hebben gevraagd om ook andere maatregelen te treffen en te kijken naar de financiering en mogelijkheden voor lokale voerproductie, aangezien 70% van de uitgaves gaat naar de aankoop van voer. Ook werd gesteld, dat de consument beschermd moet worden tegen een verdere verhoging van de prijs van kip.

'Ondanks dat het moeilijk is, zijn Surinaamse bedrijven onvermoeid bezig om de inspanning te plegen om de sector te behouden, om iets eruit te verdienen en om het ondernemerschap te stimuleren, maar de regering moet niet achterblijven om haar verplichtingen na te komen', zei Mahinder Jogi (VHP). Hij is ingenomen met de voornemens van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij om over twee tot drie weken te starten met het Agrarisch Krediet Fonds, zodat onder andere meer lokale kippenkwekers geld kunnen lenen om hun eigen productie uit te breiden. 'Ik hoop dat het niet alleen bij woorden blijft, maar dat zaken ook omgezet worden in daden. Wanneer de sector kan uitgroeien naar een marktaandeel van 80%, betekent dat we als land iets hebben gedaan.'
 
De enige stem tegen was van het Assembleelid Cleon Gonzalves (PALU), die de mening toegedaan is dat de pluimveesector inderdaad omhooggetrokken moet worden, 'maar we moeten ook de mensen concreet zeggen dat we in een precaire situatie zijn beland en we moeten ze alternatieven geven'.

Fractieleider Celsius Waterberg (BEP) is tegen de wetswijziging en pleit voor de intrekking van de ministeriële beschikking, waarin de verhoging van de invoerrechten met 40% is verwerkt, welke op 1 september 2017 is ingegaan. 'Alles is mij komt in opstand tegen deze wetswijziging. Het volk wil lokaal kip kopen, maar deze moet betaalbaar zijn. Ik weet dat met deze wet die ondersteund wordt door grote delen van het parlement, kip duurder gaat worden.' Hij ging vóór de stemming de vergaderzaal uit. Fractiegenoot Rudolf Zeeman, tevens lid van de commissie die de wetswijziging heeft voorbereid, stemde voor de wijziging.

Op de vraag waarom de lokale kip nog steeds duurder is dan de importkip, antwoordde minister van Handel, Industrie en Toerisme Stephen Tsang, dat de 'lokale kip nooit goedkoper kan zijn dan de importkip. We zijn nog niet zover, omdat we niet kunnen concurreren tegen de massaproductie in het buitenland. De enige manier om te kunnen concurrerenm om de prijs van de importkip te verhogen, is door de invoerrechten te verhogen, wat vorig jaar is gebeurd'.

Tsang gaf aan, dat gegaan moet worden naar een balans tussen lokaal gekweekte kippen en de importkip.

Hij verduidelijkte, dat het aannemen van de wetswijziging de bekrachtiging is van de beschikking van de minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, om de invoerrechten op kip en kipdelen te verhogen van 20 naar 40%. Deze beschikking is al in werking en zal dus niet opnieuw de invoerrechten verhoogd worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten