De bekende beeldend kunstenaar Erwin de Vries is vannacht na een kort ziekbed op 88-jarige leeftijd overleden. Dit bevestigt Jetty Bholasingh-Helstone, onderdirectrice Cultuur, vanochtend, donderdag 1 februari 2018, in de Ware Tijd.
'Het is een zware klap voor ons. We zijn in samenwerking met hem bezig geweest zijn borstbeeld te plaatsen bij 't Vat. En ook is het de bedoeling dat de Kleine Dwarsstraat naar hem vernoemd wordt. Erwin was hiervan op de hoogte.'
In de nacht van zondag 28 op maandag 29 januari werd De Vries onwel en meldde zich bij de Spoed Eisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. Hij moest worden geopereerd wegens ernstige inwendige bloedingen.
Na een succesvol verlopen operatie werd De Vries op de Intensive Care behandeld. Maar, de intensiteit van de operatie en de status van zijn conditie eisten hun tol en hij overleed gisteravond.
De Vries vervaardigde niet alleen de beelden van Jagernath Lachmon op het Onafhankelijkheidsplein, maar ook die van Henck Arron tegenover het Kabinet van de President en Fred Derby op het kruispunt van de Dr. Sophie Redmondstraat en de Fred Derbystraat.
In Nederland staan van hem onder meer borstbeelden van Simon Carmiggelt, Joop den Uyl, Clarence Seedorf en het beeld van Toon Hermans dat in Carré staat. Het leverde hem de bijnaam "de Caribische Rembrandt" op.
Erwin de Vries werd op 4 september 2009 door cultuurwethouder Gehrels benoemd tot ereburger van Amsterdam. Met zijn schilderijen exposeerde De Vries solo in het Stedelijk Museum (Amsterdam), op Jamaica en in veel andere landen.
De Vries zei op zijn 85e verjaardag, aldus Starnieuws, dat hij een van zijn wensen was om een eigen museum te hebben. Dat is de ultieme waardering en erkenning die Suriname hem kan geven.
'Wie mijn topwerken, zoals de vele monumenten wil zien, moet maar naar het buitenland. In de grote parken of internationale musea. Men beseft in Suriname niet wat ik waard ben en met welke grote kunstenaars in de wereld ik heb geëxposeerd. Straks ben ik dood, wat gebeurd er dan met mijn werk? Aan wie moet ik ze schenken, om waar te komen staan?', stelde De Vries.
De Vries (1929) zat in 2009 zestig jaar in het vak.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten