maandag 30 oktober 2017

Ruim 67 kilo cocaïne bestemd voor België onderschept in haven Georgetown, Guyana

Cocaïne gevonden in vijf met rijst gevulde zeecontainers


Meer dan 67 kilo cocaïne bestemd voor België is gevonden op de John Fernandes Wharf Water Street te Georgetown, nadat verscheidene zeecontainers waren doorzocht, zei de Douane Anti-Narcotica Eenheid (CANU) maandag 30 oktober 2017.

Het anti-drug agentschap zei dat een tussenpersoon, 'verantwoordelijk voor de zending', is aangehouden.

CANU-agenten en het Container Control Program hebben samengewerkt om de cocaïne in verzegelde 45 kilo zakken rijst te vinden. 'De operatie begon vrijdag 27 oktober op de John Fernandes Wharf Water Street Georgetown en de vondst werd zaterdag gedaan', aldus CANU.

CANU zei, dat de cocaïne gevonden werd in vijf met rijst gevulde 20 voet containers. De containers zouden Guyana vrijdagavond verlaten.

(Suriname Mirror/Demerara Waves Online)

'Dat je buurman olie heeft aangeboord betekent niet dat jij ook olie aanboort'

(Bron foto: Facebook)
Oud-directeur Staatsolie Jharap: 'De kans om aardolie te vinden is 15 tot 20%'


'Als je buurman een grote prijs uit de loterij heeft gewonnen, betekent dat niet dat jij ook zo’n prijs zal winnen. Die kans is 1 op vele miljoenen.' Woorden van Eddie Jharap, ex-directeur Staatsolie Maatschappij NV, gisteren op zijn Facebookpagina, aldus het Dagblad Suriname vandaag, maandag 30 oktober 2017.

Zij reactie kwam een paar dagen na berichtgeving vanuit de Britse oliemaatschappij Tullow Oil, die bekend maakte, dat boringen in de Araku boorput in Block 54, geen commercieel positieve resultaten hebben opgeleverd.

Bij aardolie-exploratie proberen geologen volgens Jharap de kans te vergroten met uitgebreide en kostbare voorstudies, om vast te stellen of er aardolie in het concessiegebied voorkomt en waar de beste locatie is om het voorkomen van aardolie met een boorgat te vinden. Heeft men zo’n prospect vastgesteld en besluit men een dure boring uit te voeren, dan is volgens Jharap ook met de huidige kennis in de wereld van aardolie-onderzoek, de kans om werkelijk aardolie aan te treffen nog steeds 15-20 procent.

'Goed om dit voor de toekomst vast te houden', aldus Jharap op zijn social mediapagina.

31-Jarige automobilist in Nickerie dodelijk verongelukt

Auto raakt in bocht Van Idsingaweg van de weg en belandt in kanaal


De 31-jarige Navin Autar is zondag om het leven gekomen bij een verkeersongeval op de Van Idsingaweg in het district Nickerie. De politie van Waldeck kreeg omstreeks half zeven 's morgens bericht, dat een voertuig betrokken was bij een verkeersongeval op die weg en dat de wagen in een kanaal was terechtgekomen. 

Ter plaatse aangekomen, bleek dat de bestuurder, Autar, ter plaatse was overleden. Regiocommandant Widjaikoemar Oedit van het Korps Politie Suriname zegt vandaag, maandag 30 oktober 2017, in het Dagblad Suriname, dat de bestuurder hoogstwaarschijnlijk de controle over de auto had verloren bij het beschrijven van een bocht, met als gevolg dat de wagen van de weg raakte en in het kanaal tot stilstand kwam.

Het slachtoffer raakte bekneld en werd mede door de hulp van de brandweer bevrijd.

Volgens een bericht van het Korps Politie Suriname vandaag is een passagier, die in de auto zat, ter observatie opgenomen in een ziekeninrichting in Nickerie. Hij verkeert buiten levensgevaar.

Twee mannen (27 en 20) bekennen twee verkrachtingen en berovingen

(Bron foto: Korps Politie Suriname)
Mannen beroven en verkrachten een 77-jarige en een 48-jarige vrouw


De 20-jarige R.A. alias 'Nali', en R.K. (27), alias ‘Koeli Nali’, zijn vrijdag aangehouden door het Regio Bijstand Team Midden (RBTM). De twee mannen worden ervan verdacht in de maand februari een 77-jarige vrouw te hebben beroofd en verkracht. Toen werd een geldbedrag in Srd's buitgemaakt. Het slachtoffer moest per ambulance worden afgevoerd naar de Spoed Eisende Hulp van het Academische Ziekenhuis Paramaribo. Dit meldt het Korps Politie Suriname vandaag, maandag 30 oktober 2017, maar vermeldt niet de locaties waar de feiten zijn gepleegd.

De twee zijn ook in beeld gebracht in een andere berovings- en verkrachtingszaak, van een 48-jarige vrouw in dezelfde omgeving.

Na hun aanhouding zijn ze overgedragen aan de afdeling Kapitale Delicten die deze zaken in onderzoek heeft. Na afstemming met een lid van het Openbaar Ministerie zijn ‘Nali’ en ‘Koeli Nali’ ingesloten.

De verdachten hebben tijdens verhoor bekend de strafbare feiten te hebben gepleegd. De afdeling Kapitale Delicten onderzoekt deze zaak verder.

Ook 20 jaar cel geëist tegen verdachte Arthy Gorré in 8 decemberstrafzaak

Voor auditeur-militair Roy Elgin staat het vast: Gorré was 8 en 9 december in Fort Zeelandia
 

Naast hoofdverdachte Desi Bouterse, medeverdachten Stephanus Dendoe en Etienne Boerenveen, is vandaag, maandag 30 oktober 2017, ook tegen Arthy Gorré 20 jaar celstraf geëist voor zijn aandeel in de 8 Decembermoorden. Auditeur-militair Roy Elgin acht overtuigend en wettig bewezen dat Gorré in kalm beraad samen met leden van de Groep van 16 en anderen het plan heeft uitgekiend om vijftien critici van de toenmalige regering om het leven te brengen. Hij heeft ook actief meegewerkt aan de uitvoering van het moordplan. Dit meldt de Ware Tijd.

Gorré was niet aanwezig tijdens de rechtszitting. De Ware Tijd schrijft te hebben vernomen, dat de verdachte ernstig ziek is.

Elgin putte uit talrijke verklaringen van getuigen om te staven dat Gorré op 8 en 9 december in Fort Zeelandia aanwezig was ten tijde dat de vijftien opgepakte mannen na eerst te zijn gemarteld standrechtelijk werden geëxecuteerd. De verdachte was lid van de Groep van 16 die op 25 februari 1980 een geslaagde staatsgreep had gepleegd.

Tegenover de Krijgsraad heeft Gorré destijds verklaard geen enkele betrokkenheid te hebben gehad bij de moorden. Hij was destijds commandant van de elitetroepen, de Echo Compagnie, maar naar eigen zeggen zou hij 'buitenspel' zijn gezet. Volgens Elgin een leugen, omdat het hem niet logisch voorkomt dat de legerleiding haar best getrainde militairen terug had gestuurd naar de barakken, terwijl er sprake was van een serieuze coupdreiging.

Gorré is van oordeel dat hij vanwege rancune op de verdachtenlijst is terechtgekomen daar hij niet had meegewerkt om toenmalig bevelhebber Bouterse uit te schakelen.

Voor de rechtbank verklaarde Gorré dat hij niet constant in het fort aanwezig was. Ten tijde van de moorden bevond hij zich in nachtclub Diamond met vrienden. Verschillende getuigen hebben echter verklaard dat de commandoleider wel in Fort Zeelandia aanwezig was. Zo verklaarde een in het fort aanwezige militair tevens oud-employee van radiobaas André Kamperveen dat het hem door Gorré was verboden Kamperveen een glas water te geven toen hij daarom had gevraagd. Kamperveen is een van de vijftien doodgeschoten mannen.

In zijn nadagen in het Nationaal Leger werd Gorré door toenmalig president Ronald Venetiaan als bevelhebber aangesteld, nadat hij Bouterse had ontslagen.

Eis 20 jaar cel tegen 8 decembermoordenverdachte Etienne Boerenveen

Boerenveen heeft ontkend dat hij op 8 en 9 december in Fort Zeelandia is geweest

Elgin: 'Het is geen vereiste dat iemand op de plek aanwezig moet zijn geweest om als dader te worden beschouwd'


Tegen Etienne Boerenveen, verdachte in het 8 decemberstrafproces, heeft auditeur militair Roy Elgin vanochtend, maandag 30 oktober 2017, twintig jaar cel onvoorwaardelijk geëist. De betrokkenheid van Boerenveen in de moordzaak is duidelijk, aldus Elgin, zo bericht Starnieuws.

Boerenveen heeft steevast aangegeven niet in Fort Zeelandia te zijn geweest op 8 en 9 december 1982.

De zaak tegen Arthy Gorré staat voor vandaag ook op de rol. Tegen Desi Bouterse en Stephanus Dendoe is ook 20 jaar geëist.

Boerenveen zei tijdens zijn verhoor in juli 2010, dat hij op 8 en 9 december niet in Fort Zeelandia is geweest. Hij was verantwoordelijk voor Memre Boekoe kazerne. Hij heeft de kazerne niet verlaten.

Elgin stelde, dat het geen vereiste is dat iemand op de plek aanwezig moet zijn geweest om als dader te worden beschouwd. Hij wordt strafrechtelijk medeverantwoordelijk gehouden.

Boerenveen deelde de Krijgsraad mee, dat hij niet op de hoogte was van moordplannen. Hij heeft Surindre Rambocus, die opgesloten was in de kazerne, ook niet naar Fort Zeelandia gebracht. Boerenveen verklaarde dat hij opdracht had van garnizoenscommandant Roy Horb, die zijn meerdere was, om het alarmplan in werking te stellen.

De raadsman van Boerenveen, Frank Truideman, zal op 30 januari 2018 pleidooi houden.

Korps Politie Curaçao houdt verkeerscontroles gericht op bezit vuurwapens en andere misdrijven

Drie mannen aangehouden voor illegaal bezit vuurwapen


Het Korps Politie Curaçao (KPC) heeft zaterdag en zondag tussen tien uur 's avonds en zeven uur 's ochtends in samenwerking met de Curaçaose Militie (Curmil) op de Schottegatweg Zuid en de F.D. Rooseveltweg controles gehouden gericht op het bezit van vuurwapens en andere misdrijven. 

Hierbij zijn drie mannen aangehouden voor het illegaal bezit van een vuurwapen. Het gaat hierbij om de Curaçaoënaars J.I.U.A. (21), R.R.D. (31) en A.A.D. (19). Ook is de 39-jarige E.B.M. aangehouden op verdenking van diefstal van een kentekenplaat en zijn twee mannen aangehouden die niet over de nodige verblijfsdocumenten beschikten.

Alle verdachten zijn voorgeleid aan een hulpofficier van Justitie, die de gevangenhouding heeft bevolen.

Tijdens de controle zijn verder 1 revolver, 1 auto, een kleine hoeveelheid marihuana en een kentekenplaat in beslag genomen. Twee auto’s zijn met een sleepwagen naar de opslagplaats gebracht omdat de chauffeurs niet over geldige papieren beschikten.

Nieuwe Nederlandse regering houdt vast aan voorwaarden wederopbouw Sint-Maarten

Staatssecretaris voor Koninkrijksrelaties Knops houdt vast aan voorwaarden 


Nog slechts 36 uur heeft de regering van Sint-Maarten om de voorwaarden te accepteren die Nederland stelt aan de financiering van de wederopbouw. Kersvers staatssecretaris voor Koninkrijksrelaties Raymond Knops (CDA) laat er geen misverstand over bestaan: het geld ligt klaar, maar zonder de ondubbelzinnige instemming van minister-president William Marlin houdt Den Haag de hand op de knip. Dit meldt vandaag, maandag 30 oktober 2017, het Antilliaans Dagblad.

Mocht de premier de illusie hebben gehad dat met het afzwaaien van minister Ronald Plasterk ook de voorwaarden van tafel zouden gaan, komt hij bedrogen uit.

'Ik weet niet of men dat gedacht heeft, maar ik kan wel zeggen dat de lijn ten aanzien van de voorwaarden volstrekt helder was en ook zal zijn. De voorwaarden staan recht overeind', aldus Knops. De bewindsman noemt die voorwaarden ‘volstrekt legitiem’.

De voorwaarden
Wat Nederland betreft komt er zo snel mogelijk grenscontrole door de Koninklijke Marechaussee, omdat het eiland zelf niet in staat zou zijn om aan de grens criminaliteit en illegale immigratie te stoppen.
Ook eist Nederland een zogeheten Integriteitskamer, die ‘onafhankelijk’ mag onderzoeken of Sint-Maartense bestuurders en ambtenaren zich aan de wet houden. Sint-Maarten ziet beide eisen niet zitten.

(Suriname Mirror/Antilliaans Dagblad)

Chinese verdachte in zaak Avior op Curaçao vrijgelaten onder strikte voorwaarden

Chinees verdacht van ondergronds bankieren


De verdachte in de zaak Avior, de Chinese man W.S.C. (1981) die verdacht wordt van ondergronds bankieren, is vrijdag vrijgelaten. Dat is door het Openbaar Ministerie (OM) bekendgemaakt, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 30 oktober 2017.

De Officier van Justitie is akkoord gegaan met zijn vrijlating, maar onder strikte voorwaarden. Zo heeft W.S.C. zijn paspoort moeten inleveren en heeft hij 100.000 gulden borg moeten betalen. Hij mag niet van het eiland af en moet beschikbaar blijven voor Justitie.

'Als hij niet aan deze voorwaarden voldoet, wordt hij weer gevangen genomen', aldus het OM.

Zijn zaak zal op 8 juni 2018 behandeld worden. 'Dat het zo lang duurt, heeft ermee te maken dat het een gecompliceerde financiële zaak is waarvan verwacht wordt dat het onderzoek, dat op 15 augustus 2017 startte, lang gaat duren', zo legt het OM uit.

Er zijn invallen geweest en er is beslag gelegd op verschillende gebouwen. Er is meer dan 1 miljoen gulden aan cash geld in beslag genomen.

Diepakkoemar Chitan (HVB): 'HVB staat ook voor Hulp Voor Boeren'

Chitan roept mensen die nog bij de oude partij zijn om zich aan te sluiten bij de HVB


Assembleelid Diepakkoemar Chitan, die samen met Raymond Sapoen uit de Pertjajah Luhur stapte en met de partij Hervormings en Vernieuwings Beweging (HVB) begon, blikt tevreden terug op de afgelopen periode. Een beweging die met twee personen begon, is uitgegroeid tot duizenden, zo schrijft Starnieuws vandaag, maandag 30 oktober 2017. 

Voor Chitan is de landbouwsector bijzonder belangrijk. 'De HVB staat ook voor Hulp Voor Boeren', merkt hij - van huis uit agrariër - op. Hij is voorstander van mechanische landbouw. Hierdoor kan op kleinere terreinen meer productie gerealiseerd worden.

De politicus zegt, dat de HVB ook een afdeling heeft in Saramacca. In dit district wordt veel aan landbouw gedaan. De partij zal extra aandacht besteden aan de noden van de boeren. De politicus stelt dat niemand de zetel in Saramacca moet aanraken, die zetel is en blijft wat hem betreft van de HVB.

Chitan roept mensen die 'nog bij de oude partij zijn' op om deze te verlaten en aan te sluiten bij de HVB. In de oude partij wordt volgens hem de stem van jongeren en mensen uit districten niet gehoord.

Zo'n vijftig vrijwilligers vullen ruim 30 zakken met afval op strand en park van Albina

(Bron foto's: Suricorps)
Vuil stapelt zich dagelijks op door het gedrag van burgers


Ongeveer vijftig vrijwilligers hebben zich zaterdag ingezet om het strand en park van Albina te ontdoen van met name plastic afvall. Er zijn meer dan dertig zakken vuil verzameld. Het initiatief komt van Eric Soemodihardjo met zijn Gotong Rojoh groep Pamuda Islam uit Moengo, in samenwerking met Suricorps for Development, studenten Infrastructuur van FTW van de Anton de Kom Universiteit van Surriname, de werkgroep Commissariaat Albina en enkele lokale mensen, onder wie NDP-Assembleelid Grace Watamaleo. Dit meldt Starnieuws vandaag, maandag 30 oktobr 2017.

Het vuil, voornamelijk plastic, is opgeruimd op deze twee stranden. Dit gebeurde binnen vier uur.

Veel plastic was verstrengeld tussen de boomwortels. Opmerkelijk is dat ook veel van PET-flessen pas een paar dagen op het strand liggen. De opruimingsdiensten in Albina komen handen te kort mede doordat het vuil door het gedrag van burgers zich dagelijks opstapelt.

Geconstateerd is dat niet alleen de Albinezen de plekken vervuilen maar de honderden mensen die de grensplaats aandoen. Watamaleo zegt dat er veel meer te doen is rond het milieu in het district. Er moet een beleid komen op plastic dat schadelijk is voor ons milieu. Ook de bewustwording moet goed worden vergroot. Daarom is ze blij met de inzet van de vrijwilligers.

Soemodihardjo stelt dat er een negatief beeld bestaat over een schoon en veilig milieu in Marowijne. 'Met dit soort initiatieven bewijzen wij dat het anders kan.' Hij vindt dat de eenmalige actie een duurzaam karakter moet krijgen. Hij hoopt dat de mensen die Albina aandoen ook bewust worden en het milieu niet vervuilen.

Jogi (VHP): 'Geen enkele actie zichtbaar van regering om export van rondhout af te bouwen'

'Veel concessiehouders verhuren de concessie aan buitenlanders, zij worden slapend rijk'


Assembleelid Mahinder Jogi (VHP) ziet ondanks mededelingen van de regering in het parlement geen enkele actie om export van rondhout af te bouwen. Overal in het land ligt rondhout opgestapeld voor export. Jogi, die afgelopen weekend in Nickerie was, zegt vandaag, maandag 30 oktober 2017, op Starnieuws, dat diverse zagerijen gesloten zijn. 

Jogi merkt op dat veel houtsoorten duurder geworden zijn. Uit gesprekken met eigenaren van zagerijen blijkt dat exporteurs evenveel voor hout vragen als wat zij krijgen voor export. 'Als ze dat niet willen betalen, komen ze niet aan het hout', zegt Jogi.

Alle prioriteit wordt gegeven van export van hout. 'Veel concessiehouders verhuren de concessie aan buitenlanders. Zij worden slapend rijk, terwijl het hout van Suriname gekapt wordt voor export van rondhout. Er is geen sprake van toegevoegde waarde', stelt Jogi.

De politicus zegt verder, dat veel werkgelegenheid verloren gaat door export van rondhout. 'Als de mensen in het buitenland het hout verder kunnen verwerken, waarom kan dat niet hier gebeuren. Waarom wordt het beleid niet gericht op export van verwerkt hout?'

In De Nationale Assemblee is aandacht gevraagd voor deze kwestie. Oppositie én coalitie hebben kritiek geleverd op de export van rondhout. Hierop heeft vicepresident Ashwin Adhin aangegeven dat de export afgebouwd zal worden. 'Ik zie geen enkele beweging in die richting', aldus Jogi. Hij voert aan dat bepaalde houtsoorten nauwelijks te verkrijgen zijn of er moet heel veel voor worden neergeteld. Hij hoopt dat er gauw maatregelen worden genomen om export van rondhout af te bouwen.

Nieuwe naam partij van Sylvana Simons Bij1 ook al in gebruik

'Dit had ze wel even mogen googelen'


De politieke partij van Sylvana Simons heet niet langer Artikel 1 maar Bij1. De rechtbank in Amsterdam bepaalde in juni, dat de partij van naam moest veranderen, omdat Artikel 1 te veel lijkt op antidiscriminatiebureau Art. 1, een kenniscentrum voor discriminatie. Simons deed in maart met Artikel 1 mee aan de verkiezingen voor de Tweede Kamer, maar haalde geen zetel. 

Nu kan de partij onder de nieuwe naam meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar. Dat wil de partij in ieder geval in Amsterdam, maar onderzocht wordt of het ook in andere gemeenten haalbaar is.

'Het wachten is lang geweest en heeft van leden, sympathisanten, vrijwilligers en het bestuur van de partij ongelooflijk veel geduld gevraagd. Maar, nu is het dan eindelijk zover! Vanaf nu heten wij Bij1', schrijft de partij op Twitter:


Overigens is ook de nieuwe naam al in gebruik. De praktijk van een groep therapeuten in Koog aan de Zaan (Zaanstad) heet ook Bij1. 'Dit had ze wel even mogen googelen', zegt therapeute Kerstin Schwardtmann tegen het AD.


Partijleider Simons heeft de praktijk niet gevraagd of ze de naam mag gebruiken. En had ze dat wel gedaan, dan was het antwoord waarschijnlijk nee geweest. 'Het is helemaal niet handig als wij geassocieerd worden met een politieke partij', zegt Schwardtmann. 'Mensen die wij behandelen kunnen daar van alles over gaan denken.'


Het partijbestuur van Bij1 ziet het probleem niet. 'Bij1 is weliswaar in gebruik, maar niet voor dezelfde tak van sport', laat het bestuur in een reactie weten. 'Vele rechtspersonen delen een naam maar niet het product. Wij verwachten dan ook dat het onderscheid helder is voor burgers en consumenten.'

(Suriname Mirror/NOS/AD/AT5/Twitter)

Guyana en Venezuela twee dagen rond de tafel bij VN in New York over grensgeschil

VN heeft bemiddelende rol in lang voortslepend conflict


Een team van Guyanese ambtenaren onder leiding van Carl Greenidge, vicepresident en minister van Buitenlandse Zaken, is in New York voor gesprekken met Venezolaanse collega's zaterdag 28 en zondag 29 oktober. Dit meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken van Gyana zaterdag 28 oktober 2017.

De vergadering is georganiseerd door de persoonlijke vertegenwoordiger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, de Noor Dag Halvor Nylander, over de grenscontroverse tussen Guyana en Venezuela, als onderdeel van de uitvoering van zijn mandaat in het kader van het 'Good Offices Process', met het versterkte aspect van bemiddeling, om 'actief betrokken bij de regeringen van Guyana en Venezuela te zijn met het oog op het verkennen en voorstellen van opties voor een oplossing voor de grenscontroverse tussen de twee landen'.

In 2015 heeft de regering van Guyana de secretaris-generaal van de Verenigde Naties gevraagd stappen te ondernemen richting een oplossing van het grensgeschil door gebruik te maken van een optie zoals vermeld in de Overeenkomst van Genève van 17 februari 1966.

Verder sprak in 2016 over de kwestie de vertrekkend  secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon, met zijn opvolger António Guterres af, om het proces van 'Good Offices Process' te gebruiken tot eind 2017 als middel om te komen tot een schikking.

Sinds zijn benoeming op 27 februari eerder dit jaar heeft de heer Nylander vier keer een bezoek gebracht aan Guyana waar hij onder meer gesprekken heeft gevoerd met president David Granger en  Greenidge. Daarnaast ontmoette de Guyana-delegatie tijdens het Algemene Debat van de zeventigste zitting van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties de secretaris-generaal en de heer Nylander en organiseerde zij informele gesprekken met de Venezolaanse collega's.

Het huidige 'Good Offices Process' wordt sinds 1990 uitgevoerd. Venezuela stelt, dat de 'Arbitral Award' van 3 oktober 1899, die de grens tussen Guyana (British Guiana destijds) en Venezuela afbakent, nietig is. Derhalve blijft het aanspraak maken op twee derde van het grondgebied van Guyana.


(Suriname Mirror/ministerie van Buitenlandse Zaken Guyana)