maandag 30 oktober 2017

Eis 20 jaar cel tegen 8 decembermoordenverdachte Etienne Boerenveen

Boerenveen heeft ontkend dat hij op 8 en 9 december in Fort Zeelandia is geweest

Elgin: 'Het is geen vereiste dat iemand op de plek aanwezig moet zijn geweest om als dader te worden beschouwd'


Tegen Etienne Boerenveen, verdachte in het 8 decemberstrafproces, heeft auditeur militair Roy Elgin vanochtend, maandag 30 oktober 2017, twintig jaar cel onvoorwaardelijk geëist. De betrokkenheid van Boerenveen in de moordzaak is duidelijk, aldus Elgin, zo bericht Starnieuws.

Boerenveen heeft steevast aangegeven niet in Fort Zeelandia te zijn geweest op 8 en 9 december 1982.

De zaak tegen Arthy Gorré staat voor vandaag ook op de rol. Tegen Desi Bouterse en Stephanus Dendoe is ook 20 jaar geëist.

Boerenveen zei tijdens zijn verhoor in juli 2010, dat hij op 8 en 9 december niet in Fort Zeelandia is geweest. Hij was verantwoordelijk voor Memre Boekoe kazerne. Hij heeft de kazerne niet verlaten.

Elgin stelde, dat het geen vereiste is dat iemand op de plek aanwezig moet zijn geweest om als dader te worden beschouwd. Hij wordt strafrechtelijk medeverantwoordelijk gehouden.

Boerenveen deelde de Krijgsraad mee, dat hij niet op de hoogte was van moordplannen. Hij heeft Surindre Rambocus, die opgesloten was in de kazerne, ook niet naar Fort Zeelandia gebracht. Boerenveen verklaarde dat hij opdracht had van garnizoenscommandant Roy Horb, die zijn meerdere was, om het alarmplan in werking te stellen.

De raadsman van Boerenveen, Frank Truideman, zal op 30 januari 2018 pleidooi houden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten