vrijdag 1 december 2017

Personeel ziekenhuizen dreigen in collectief verband werk neer te leggen

Bond ‘s Lands Hospitaal eist van president Bouterse dat salarissen november gestort worden

- 'Ik ben moe steeds te moeten lobbyen zodat er verbetering komt in deze situatie'
- 'We willen nu niet meer horen dat er geen geld is'


Volgens Imro Edam, voorzitter van de bond bij ‘s Lands Hospitaal, is de maat al lange tijd vol. De medewerkers en de bond hebben genoeg van de verhaaltjes van de overheid en willen nu zichtbare handelingen zien die erop wijzen dat er verbetering komt ten aanzien van uitbetaling van de medewerkers. Tot nu toe is er bij ‘s Lands Hospitaal voor de maand november niet gestort. Ook heeft men een hard hoofd als het gaat om uitbetaling van de koopkrachtversterking. Dat was vorige maand ook al een probleem, waarop diverse ziekenhuizen een prikactie hebben gehouden. Vanwege deze situatie is de bond van plan maatregelingen te treffen zodat de gelden voor december gegarandeerd zijn.

'In de maand december moet men eigenlijk voor den 25e uitbetaald worden. Dit is iets dat het personeel niet weet. Maar, we zijn er elke keer getuige van dat de ziekenhuizen steeds laat uitbetaald worden. Ik ben moe steeds te moeten lobbyen zodat er verbetering komt in deze situatie', zegt de vakbondsman vrijdag 1 december 2017 in het Dagblad Suriname.

Dus is besloten dat er een brief opgesteld zal worden ten behoeve van de president. Hierin zal geëist worden, dat de overheid de tijd krijgt tot en met 15 december om de betaling te voldoen. Deze brief zal in de loop van de week overhandigd worden aan de president of het kabinet. Indien dat niet het geval is, zullen alle overheidsziekenhuizen in collectief verband de zaak platleggen. Dit zal niet een actie zijn gericht tegen de directieleden van de ziekenhuizen, omdat de bonden inmiddels weten dat zij niets kunnen doen aan de situatie. Zij zitten zelf ook met de handen in het haar.

'Dat mensen maandelijks niet kunnen beschikken over hun geld kunnen we niet meer accepteren. De zorg lijdt er namelijk ook onder, omdat men steeds brandjes moet blussen met weinig geld. Het legt een domper op de kwaliteit van de zorg waarbij er zelfs onnodig doden kunnen vallen vanwege een tekort aan adequate middelen.'

De ziekenhuizen zullen zich echt sterk maken en willen dat er een structurele oplossing komt. Bondsvoorzitter Edam heeft zelf diverse keren aan tafel gezeten met de regeringsdelegatie onder leiding van de minister van Volksgezondheid waar beloften en toezeggingen zijn gedaan. 'We willen nu niet meer horen dat er geen geld is.'

'Er zijn vanuit de bond genoeg suggesties gedaan die als oplossingsmodellen kunnen dienen. Een optie die is voorgelegd is dat de grote schulden die ziekenhuizen hebben bij de bank, door de overheid overgenomen worden. Een andere optie is dat de overheid een financiële injectie geeft of dat de ligtarieven aangepast worden. De president heeft vaker aangekondigd dat de gezondheidszorg een bepaalde plaats zal krijgen, maar deze lijken inmiddels gewoon op praatjes en dat willen we niet meer. Op 15 december moet het duidelijk zijn welke richting de regering wil opgaan ten aanzien van de gezondheidszorg. De bottomline is dat de ziekenhuizen nu geld moeten zien. Het is de taak van elke regering om adequate gezondheidszorg te leveren', aldus Edam.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten