'Er moet een nieuwe wijze van politiek in Suriname komen'
'Zijn doel is geweest om de macht te hebben over mensen en het land, een land waarin alleen zijn normen gelden'
De politicus John van Coblijn zegt donderdag 30 november 2017 in het Dagblad Suriname het jammer te vinden, dat president Desi Bouterse weer een slechte kant van zich heeft laten zien door burgers van zijn eigen land op de verjaardag van Suriname, Srefidensi Dey, met harde taal te bekritiseren. Op een dag als 25 november had het staatshoofd volgens Van Coblijn juist zalvend moeten zijn en een handreiking moeten doen naar dat deel van de gemeenschap dat zich niet prettig voelt vanwege de financiële en sociale problemen in het land.
'De president had met dit alles rekening moeten houden en niet alleen aan zichzelf moeten denken. Wij weten al 37 jaar lang dat onze waarden en normen continu bergafwaarts zijn gegaan. Er moet daarom een nieuwe wijze van politiek in Suriname komen. Een politiek die veel respect zou moeten hebben voor de algemene normen en waarden die gelden om een gemeenschap goed te laten functioneren. Het feit dat de president niet in staat is geweest om zalvend bezig te zijn in Brokopondo, spreekt boekdelen. Hij is een figuur die in de afgelopen 37 jaar niets anders geprobeerd heeft, dan verdeeldheid zaaaien en het heersen over de samenleving als zijn grootste ideaal te bewerkstelligen. Zijn doel is geweest om de macht te hebben over mensen en het land. Een land waarin alleen zijn normen gelden. Hij denkt aan het egoïstisch recht. Hij kijkt alleen aan zijn recht en niet aan het recht van het volk', stelt de politicus.
Volgens Van Coblijn kan het nooit toegestaan worden, dat een president gelooft dat die meer recht heeft dan zijn burgers. 'Elk recht dat voor de burgerij geldt, geldt ook voor hem. Dat is het vreemde dat hij nog steeds niet kan begrijpen. Hij moet de wetten respecteren zoals die gelden', aldus Van Coblijn.
Hij benadrukt dat gezien de uitgegeven verklaring van de NDP in verband met 42 jaar staatkundige onafhankelijkheid, de uitspraak van Bouterse niet als een verrassing bij hem is overgekomen. In deze verklaring geeft de partij aan, dat nationalisme en natievorming aangewakkerd werden en gestalte begonnen te krijgen met de komst van de revolutie in 1980. 'Die verklaring was doorspekt van respectloosheid over datgene dat vroegere generaties voor ons hebben achtergelaten. Men wil bijna doen overkomen alsof de onafhankelijkheid pas in 1980 begonnen is. Men heeft geprobeerd een situatie te schetsen alsof zij iets in 1980 hebben bewerkstelligd dat in 1975 niet kon. Uit de vele problemen die Suriname in de afgelopen jaren heeft gehad, zijn in de afgelopen 37 jaren problemen geweest van mensen die op dit moment de leiding hebben binnen de NDP.'
Van Coblijn vindt dat protesterende groepen terecht aangeven ontevreden te zijn over huidige ontwikkelingen. 'Zij moeten echter weten dat niets in de wereld terecht komt, als je niet ervoor werkt. Er zal veel meer werk moeten worden verzet om de regering naar huis te sturen. Soms is het ook verstandig om het verstand boven de wens te laten functioneren', stelt hij.
Volgens hem moet men begrijpen dat naast het wegsturen van de regering ook iets beters aangeboden moet worden waar de samenleving achter kan staan. 'Mensen moeten begrijpen waarom het belangrijk is een situatie te keren. In de politiek moet je bloed, zweet en tranen daarvoor laten vallen. Het is mijn opinie dat men te gemakkelijk denkt over ontwikkeling en politiek in een land, terwijl de macht niet eenvoudig uit handen wordt gegeven. Daarvoor moet je het echte contact met het volk zien te maken. Het gaat niet alleen om jouw en jouw wensen. Voelt het volk zich ook aangesloten bij jouw doelstellingen.'
Geen opmerkingen:
Een reactie posten