'Wanneer burgers in nood zijn en bellen om hulp, dan hebben ze niets aan agenten die een paar ommetjes rijden'
'Wanneer burgers in hoge nood bellen naar de politie, dan hebben ze er
niets aan dat agenten zich niet naar behoren kunnen inzetten,
omdat ze bijvoorbeeld geen schoeisel hebben'
De voorzitster van de vaste commissie van Justitie en Politie, Assembleelid Rossellie Cotino (NDP), vroeg gisteren tijdens de begrotingsbehandeling wat de waarnemend minister van Justitie en Politie gaat doen aan de demotivatie onder het politiepersoneel en het gebrek aan middelen.
De vaste commissie van Justitie en Politie heeft hoorzittingen gehouden met de Surinaamse Politiebond, de bond van Penitentiaire Ambtenaren, de leiding van de Penitentiaire Ambtenaren, de leiding van het Korps Politie Suriname en waarnemend minister Ferdinand Welzijn.
Uit gesprekken met de Politiebond bleek, dat de demotivatie die nu heerst bij de politie zeer funest is, is de conclusie van de commissie, zo schrijft Starnieuws vandaag, vrijdag 1 december 2017.
De demotivatie is het gevolg van:
- Het uitblijven van bevorderingen, omdat de stukken bijvoorbeeld zoek raken óf de resolutie van de laatste bevordering nog niet is verstrekt en dus de daaropvolgende bevordering wordt gemist. Dit, terwijl andere politieambtenaren, andere collega’s, doorstromen en bevorderd worden.
- Het ontbreken van enkele onderdelen van de basis politieuitrusting.
De minister heeft aangekondigd maatregelen te zullen treffen tegen de verruwende criminaliteit en de te verwachten stijgende criminaliteit in december, maar met een gedemotiveerd politieapparaat is het net als hazen vangen met onwillige honden, aldus Cotino. 'Voorzitter, de minister kan nog met zoveel plannen komen, maar hij moet niet uit het oog verliezen dat hij niet in staat is die plannen zelf uit te voeren. Hij is daarvoor afhankelijk van het personeel. Voor een effectieve criminaliteitsbestrijding hebben we politie mensen nodig die meewerkend zijn, gemotiveerd zijn, gedreven zijn, en die inderdaad alles doen om de criminaliteit in te dammen.'
Het Assembleelid voerde aan dat het politiepersoneel niet in staat is het werk te verrichten als het niet in staat is om:
- processen verbaal op te maken, vanwege het ontbreken van papier en inkt,
- een behoorlijke aangifte op te nemen, maar gewoon in een schrift aantekeningen noteert.
'Wanneer burgers in nood zijn, en bellen om hulp, dan hebben ze niets aan agenten die een paar ommetjes rijden. Wanneer burgers worden beroofd en naar 115 bellen verwachten zij á la minute hulp van de sterke arm.
Wanneer burgers in hoge nood bellen naar de politie, dan hebben ze er niets aan dat politieagenten zich niet naar behoren kunnen inzetten, omdat ze bijvoorbeeld geen schoeisel hebben. De burger in nood heeft daar niets aan. Mensen in nood willen hulp, ze willen assistentie, ze willen de politie binnen de kortste tellen.'
Het Assembleelid juicht het toe, dat de waarnemend minister van Justitie en Politie gewijzigde maatregelen invoert om zodoende de criminaliteit een halt toe te roepen. Maar, ze vraagt tevens aandacht voor de demotivatie bij de politie. Net als bij beroepen als verpleegkundigen, artsen, de brandweer, ambulance dienst, heeft de politie te maken met mensenlevens.
Cotino wil weten hoeveel geld de minister ter beschikking heeft om het veiligheidsgevoel bij de burgers te doen terugkeren. Hoeveel middelen zijn hiervoor vrijgemaakt of is het continueren van dit politie optreden van tijdelijke aard?
Geen opmerkingen:
Een reactie posten