(Bron foto: sincronizate.com.ve) |
De regering van Venezuela heeft deze maand de verpanding van goud aan Deutsche Bank beëindigd, zo meldt Reuters vandaag, dinsdag 24 oktober 2017. In ruil voor $1.7 miljard aan goudbaren kreeg de centrale bank van het Zuid-Amerikaanse land voor $1.2 miljard aan harde valuta, waarmee ze goederen uit het buitenland kon importeren en schulden in vreemde valuta kon blijven financieren. Maar, deze maand heeft Venezuela haar goud weer teruggehaald door een bedrag van $1.2 miljard op tafel te leggen.
Venezuela besloot vorig jaar een deel van haar goud te verpanden, omdat het land valutareserves nodig had om noodzakelijke goederen te kunnen importeren. Het land kwam in grote problemen door de daling van de olieprijs, omdat de economie zeer afhankelijk bleek te zijn van de opbrengsten uit olie. Toen de bodem van de schatkist in zicht raakte begon de centrale bank meer geld bij te drukken om de tekorten te financieren, met hyperinflatie tot gevolg.
Om de meest essentiële goederen te kunnen importeren moest een deel van het goud geruild worden voor harde valuta.
Venezuela heeft in de tijd, dat de olieprijs hoog was, te weinig gedaan om haar economie te ontwikkelen en minder afhankelijk te worden van de inkomsten uit olie. Ook heeft de regering haar begroting niet op orde gebracht, met als gevolg dat de centrale bank geld moest bijdrukken om de tekorten te financieren.
De situatie in Venezuela is nog steeds problematisch en dat roept de vraag op waarom de swap met Deutsche Bank wordt stopzet. Volgens econoom Angel Alvaredo werd de goudswap met Deutsche Bank beëindigd, omdat de overheid verwacht een betere deal te kunnen sluiten.
Mogelijk is er een andere partij die bereid is een hogere prijs te betalen voor het goud of die bereid is een lening te verstrekken.Maduro dejó vencer canje de oro con Deutsche Bank por 1.7 mil millones de $. Se perdieron esos lingotes por seguir negociando mal!— Angel Alvarado (@AngelAlvaradoR) October 23, 2017
De centrale bank van Venezuela beschikte tot voor het uitbreken van de valutacrisis over ongeveer 360 ton aan goud, maar nu is daar nog maar 188 ton van over.
Het contrast met 2011 kan bijna niet groter zijn, toen Venezuela onder leiding van de voormalig president Hugo Chavez nog met veel bombarie een deel van de goudvoorraad liet terughalen uit Londen.
(Suriname Mirror/Reuters/YouTube/MarketUpdate.nl/Mining.com)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten