Elias acht de kans groot, dat Suriname binnen twee jaar een grote olievondst doet voor de kust'
Als Staatsolie en Suriname het maximale willen halen uit een grote olievondst dan zal het bedrijf aandelen internationaal moeten verkopen. 'Bij een grote olievondst voor de kust zal het jammer zijn als het land niet mee-investeert om de voorraden in productie te brengen, teneinde maximaal voordeel eruit te halen', zegt Staatsoliedirecteur Rudolf Elias vandaag, vrijdag 20 oktober 2017.
'Maar, om te participeren moet je liever risicokapitaal aantrekken van mensen die dat begrijpen, door aandelen van Staatsolie internationaal te verhandelen.'
Elias, die liever aandelen verhandelt dan geld leent, vindt het belangrijk dat Suriname zich zich hierop nu al voorbereidt. Hij acht de kans groot, dat het land binnen twee jaar een grote olievondst zal doen voor de kust.
De Britse oliegigant Tullow Oil is momenteel bezig met een proefboring op een locatie, bekend als Blok 47, in het hart van Surinames diepzeegebied en in het verlengde van Staatsolies belangrijkste olievelden aan land te Saramacca. Tullow is heel enthousiast over haar kansen om in de komende weken olie te vinden.
Elias stelt, dat Suriname nu een brede maatschappelijke discussie moet beginnen over wat gedaan zou moeten worden bij een succesvolle boring.
Een besluit om 'internationaal te gaan' moet ook de zegen van De Nationale Assemblee hebben. Ook als het gaat om het beheren van het zogenoemde 'zwarte goud' moet er haast worden gemaakt om zaken beter te organiseren met wetgeving, trainingen en instituten.
Tijdens een nationaal aardolieseminar, dat woensdag is gehouden, hebben experts uit diverse opkomende olieproducerende landen benadrukt, dat gebrek aan transparantie en toezicht, en belangenverstrengeling de belangrijkste problemen zijn waar een land rekening mee moet houden. Zelfs met de beste wetgeving en beheersstructuren blijft het volgens experts uit landen als Ghana, Maleisië, de Verenigde Staten en Colombia een uitdaging.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten