'Nieuwe valutawet zal vertrouwen in overheid compleet doen verdwijnen'
'We zullen schaarste en lege schappen hebben'
De Wet Controle Valutaverkeer en Transactiekantoren zal volgens velen de huidige economische situatie van Suriname verergeren. Ook zal die voor de meeste sectoren geen goed effect hebben. Volgens econoom Jim Bousaid is de wet in het kader van de verkiezingen afgekondigd. Hij zegt dat de regering hiermede wil laten zien dat er voor land en volk wordt gewerkt.
'De regerende partij, de NDP, die denkt vreselijk op korte termijn, ze moet namelijk de verkiezingen winnen, coûte que coûte. Dit allemaal in het kader van de verkiezingen winnen, en zogenaamd te laten zien, dat er iets wordt gedaan voor de kleine man. Dit zal voor een complete chaos zorgen in de Surinaamse economie', aldus de econoom tegenover Stanvaste Radio in Nederland, zo schrijft het Dagblad Suriname vrijdag 3 april 2020.
Volgens Bousaid zal de nieuwe valutawet het vertrouwen in de overheid, compleet doen verdwijnen. 'We zullen schaarste en lege schappen hebben. Ook moeten we een enorme stijging van de wisselkoers, niet uitsluiten', zegt Bousaid. Volgens hem moeten doel en middel in overeenstemming met elkaar zijn, om de wisselkoers te kunnen laten dalen. 'We willen allemaal een stabiele koers. Maar, een evenwichtige koers, die de reële schaarste verhouding weergeeft, en dat is geen Srd 7,50', verduidelijkte Bousaid.
Hij stelt, dat door het overheidsuitgavebeleid en de monetaire financiering, de koers nu boven de Srd 10, – ligt. 'Het is niet gestabiliseerd, want die overheidsuitgaves en de monetaire financiering, gaan door. Ik heb dit bestempeld, als crimineel. Want het is duidelijk, dat er in de afgelopen 4 maanden geen geld was, de limiet van de kredietlijn bij de Centrale Bank was vol. De regering heeft gewoon voorschotten bij IAmGold genomen, die IAmGold in de toekomst moest betalen. Als er nu een andere regering komt, die orde op zaken wil stellen, heeft die geen geld. Alles is vooraf opgenomen of verpand', aldus de econoom.
Bousaid zegt, dat de prijzen in de winkel nog niet zullen dalen, omdat de voorraden tegen de hoge koers waren ingekocht. 'Handelaren zullen in deze situatie zeggen, dat ze geen goederen binnen zullen brengen, omdat ze geen winst daarop maken. Want als ze hun winstmarge er toch bijberekenen, kan het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T), toch beslag op hun goederen komen leggen. Zo gaat er grote ruzie ontstaan, met schaarste achter zich', zegt Bousaid. Volgens hem heeft HI&T wel een basis, echter is dat de verkeerde basis. Ook stelt hij dat een forse kapitaalvlucht verwacht mag worden.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten