Epidemioloog Gerstenbluth: 'Alles hangt af van de naleving'
'Hoelang we nog thuis moeten blijven, hangt af van de mate waarin de instructies en restricties worden nageleefd. Maar, het is realistisch om rekening te houden met een verlenging van nog eens twee weken.' Dat zei epidemioloog Izzy Gerstenbluth van Geneeskunde & Gezondheidszaken (G&Gz) gisteren tijdens een persconferentie over de laatste ontwikkelingen wat betreft Covid-19 op Curaçao, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 3 april 2020.
Gerstenbluth gaat uit van twee keer de incubatietijd van veertien dagen. De epidemioloog deelt de zorgen van mensen die zich afvragen hoelang dit zo nog gaat duren. 'Het hangt er helemaal van af hoe het verder gaat verlopen. Als het lukt om het aantal besmettingsgevallen in de hand te houden en onder het niveau van de maximale capaciteit van zorg te blijven, dan staan we er goed voor.' Dan kunnen de teugels op het eiland weer wat losser, bijvoorbeeld door mensen weer toe te staan naar het werk te gaan.
Maar, het openen van de grenzen is een ander verhaal. Daar kan geen sprake van zijn zo lang het coronavirus Sars-CoV-2 nog veel slachtoffers maakt in bijvoorbeeld de Verenigde Staten en in Europa. 'Als je dan weer vliegtuigen en cruiseschepen zou toestaan, haal je een tweede golf van de epidemie binnen. Dan kunnen we weer van voren af aan beginnen.'
Het zijn nogal wat maatregelen die de regering heeft moeten nemen om een uitbraak van Covid-19 op Curaçao te voorkomen. Ze zijn stuk voor stuk belangrijk, legt Gerstenbluth uit aan de hand van cijfers van het Nederlandse RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu).
Het totaal van al die instructies en verboden moet ervoor zorgen dat de transmissie van het virus met 60 procent kan worden verminderd. En alleen dan wordt de beschikbare capaciteit aan ic-bedden en beademingsapparatuur op het eiland niet overschreden. Want vijf procent van de Covidpatiënten ontwikkelt zeer ernstige complicaties en komt op de ic van het ziekenhuis terecht en moet beademd worden.
Het RIVM heeft berekend in welke mate elke maatregel maximaal zou kunnen bijdragen aan het verminderen van de overdracht van het virus. Een groot deel is in handen van G&Gz zelf, zoals het detecteren van besmette mensen en die isoleren (-16%). Daarnaast kan iedereen een steentje bijdragen door zijn hoest te bedekken (-2,5%), hygiëneregels in acht te nemen (-7,5%) en twee meter afstand te houden van anderen (-6,4%). Maar, een grote slag wordt geslagen met het sluiten van restaurants, bars, sport- en fitnessclubs (-19,3%) en thuiswerken (-16%). Op die manier helpt elke maatregel de kans te verkleinen dat iemand het virus overdraagt op andere mensen.
Gerstenbluth: 'Daarom vragen we dus om vooral thuis te blijven.'
Geen opmerkingen:
Een reactie posten