zondag 1 maart 2020

Minister Parmessar wil 'een typisch Surinaamse boom' planten in Nationale Botanische Tuinen op Barbados

Barbados wil graag dragon fruit en rambutan uit Suriname planten



Minister van Landbouw en Voedselzekerheid van Barbados, Indar Weir, ziet het 'We Plantin’ More Than A Million National Tree Planting Project' niet ​​alleen als een verzachtende maatregel tegen klimaatverandering, maar ook als een project dat gericht is op voedselzekerheid op Barbados. 

Tijdens een recente ceremonie voor het planten van bomen in de fruitboomgaard van de Nationale Botanische Tuinen verklaarde minister Weir: 'Mijn mandaat via het ministerie van Landbouw en Voedselveiligheid is het bieden van voedselzekerheid voor Barbadianen. En daarom is het belangrijk, dat we erkennen dat wat we onder het ministerie van Landbouw en Voedselzekerheid doen in dit programma voor het planten van bomen, is ervoor te zorgen, dat we Barbadianen, en vooral onze schoolkinderen, een breed scala aan Barbadianen fruit kunnen bezorgen.'

De minister van Landbouw verklaarde, dat hij aan ambtenaren binnen zijn ministerie had aangegeven dat hij wil dat alle nationale vruchten die hij gewend is, zoals dunks, ackees, guaves, pruimen en gouden appels, worden geplant onder het initiatief, en ook sommige van die vruchten uit andere Caribische landen, waaronder dragon Fruit en rambutan uit Suriname.

Minister Weir benadrukte, dat zijn ministerie ijverig werkt om het zuurzakproject op gang te brengen, dat beoogt het planten en groeien van zuurzakbomen te bevorderen en de medicinale eigenschappen van de vrucht te exploiteren. Benadrukkend dat alle fruitbomen, in het kader van het National Tree Planting Program, werden geleverd door zijn ministerie via de Soil Conservation Unit in Haggatts, St Andrew, moedigt Weir, samen met voorzitter van het project, dr. Chelston Brathwaite, Barbadianen aan om deel te nemen aan het initiatief en een fruitboom te planten en tegelijkertijd te helpen om klimaatverandering en voedselzekerheid aan te pakken.

Dr. Brathwaite suggereerde, dat individuen bomen kunnen planten voor persoonlijke feesten, zoals verjaardagen, jubilea of ​​zelfs de geboorte van een kind.

De minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij van Suriname, Rabindre Parmessar, verzocht hem bij zijn volgende bezoek aan Barbados om een typisch Surinaamse boom te mogen planten in de Nationale Botanische Tuinen.

Na de ceremonie voor het planten van bomen toerde minister Parmessar, een delegatie uit Suriname, en ambtenaren van het ministerie van Landbouw door gebieden in het Schotland-district van Barbados. Deze omvatten Bathsheba in St. Joseph, het drainageproject onder de oppervlakte van Springvale; Baxters-project, dat tot doel heeft de waterloop te herschikken en de oevers op de loop te stabiliseren; en twee door vrouuwen beheerde boerderijen, in het kader van het Farmers 'Empowerment and Enfranchisement Drive-programma in Turners Hall in St. Andrew.


(Suriname Mirror/Barbados Today/Today)

Minister Gopal ontvangt KNVB-handboek 'Beheersorganisatie Kunstgrasvelden'

Handboek moet leidraad zijn bij exploitatie van de sportaccom- modaties


De minister van Sport- en Jeugdzaken, Lalinie Gopal, heeft vrijdag het handboek dat geproduceerd is door de Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond (KNVB) over 'Beheersorganisatie Kunstgrasvelden' in ontvangst genomen uit handen van een vertegenwoordiger van de KNVB, Danny Meukens. Fit bericht het ministerie vandaag, zondag 1 maart 2020.

Dit is een opdracht geweest van het ministerie van Sport- en Jeugdzaken, waarbij de KNVB haar standaarden gebruikt heeft met betrekking tot beheer en onderhoud, budgettering, activiteiten planning en bestuur en organisatie samenstelling. Hierin zijn ook de bevindingen, ervaringen en inzichten van de beheersorganisaties verwerkt die hebben deelgenomen aan eerder gehouden workshops.

De 24 zogenoemde multipurpose kunstgrasvelden, die sinds 2014 in geheel Suriname zijn aangelegd door het ministerie met als projectuitvoerder de KNVB, worden beheerd door lokale organisaties. Deze organisaties krijgen de nodige deskundige begeleiding met als doel de continuïteit en kwaliteit van beheersorganisaties te garanderen.

Ook worden er middels dit handboek handvatten aangereikt aan de organisaties teneinde te kunnen zorgen voor de duurzaamheid van de kunstgrasvelden door effectief beheer en onderhoud.

Het handboek moet dienen als leidraad bij de exploitatie van de sportaccommodaties. De beheersorganisaties worden versterkt middels workshops en training. Het handboek is ook een van de tools die als middel gebruikt wordt, waarbij de ervaringen en aanbevelingen van de organisaties ook zijn meegenomen.

Minister Gopal zei dankbaar te zijn voor de inzet van de verschillende organisaties en de projectuitvoerder KNVB, die zal moeten resulteren in de duurzaamheid van de velden. Zij stelt het op prijs, dat het gaat om een dynamisch handboek dat na evaluatiemomenten naar ervaringen van de organisaties aangepast kan worden. Ook is zij ervan overtuigd dat de deskundige begeleiding zal zorgen voor het gewenste resultaat.

Fietser op Gompertstraat in Paramaribo doodgereden door automobilist

(Bron foto: Waterkant.net)
Automobilist rijdt door en laat slachtoffer in hulpeloze toestand achter


Bij een aanrijding vanmorgen, zondag 1 maart 2020, is een fietser doodgereden. De veroorzaker van het ongeval, een automobilist, is daarna doorgereden, zo berichten Starnieuws en Waterkant.net

Het ongeval vond rond half zeven plaats in de Gompertstraat in Paramaribo. De automobilist heeft het slachtoffer na de aanrijding in hulpeloze toestand achtergelaten.

De fietser is ter plekke overleden. Het stoffelijk overschot van het slachtoffer is voor onderzoek in beslag genomen.

De politie heeft de zaak in onderzoek.

Uruguay: Luis Alberto Lacalle Pou wordt beëdigd als president

Kiezers hopen dat nieuwe regering economie stimuleert, misdaad terugdringt en buitenlands beleid  aanpast


De gekozen president van Uruguay, Luis Alberto Lacalle Pou, belooft een 'omnibuswet' goed te keuren die zal proberen sociale en economische problemen aan te pakken

Uruguay zal vandaag, zondag 1 maart 2020, de nieuwe centrumrechtse leider inzweren.

Kiezers hopen dat een nieuwe regering onder leiding van Luis Alberto Lacalle Pou de economie zal stimuleren, misdaad zal verminderen en haar buitenlands beleid zal aanpassen.


Lacalle Pou heeft al gebroken met de vorige normen van het buitenlands beleid van Uruguay en noemde de presidenten van Venezuela en Cuba 'dictators'.

Lacalle Pou, 46, de zoon van een voormalige president, won de verkiezingen in november met een dunne marge en versloeg de kandidaat van het Frente Amplio, FA, dat al 15 jaar aan de macht is.

Uruguay is het nieuwste Latijns-Amerikaanse land dat de linkse heerschappij de rug toekeert.

Teresa Bo van Al Jazeera doet verslag vanuit de hoofdstad Montevideo.

(Suriname Mirror/Al Jazeera/YouTube)

Plan Braziliaanse president Bolsonaro om misdaden tegen inheemse volkeren te legaliseren

Met nieuwe wet wil Bolsonaro illegale mijnbouw elimineren door het simpelweg te legaliseren


Toen president Jair Bolsonaro op 5 februari een wetsontwerp voorlegde aan het Congres om mijnbouw, waterkrachtprojecten en andere commerciële ondernemingen in inheemse gebieden te reguleren, erkende hij dat het 'onder druk zou staan ​​van milieuactivisten'. En zo hoort het ook. 

De Amazone, 's werelds grootste regenwoud, is een van de belangrijkste koolstofputten, cruciaal voor het tegengaan van klimaatverandering. Uit gegevens van het Braziliaanse Instituto Nacional de Pesquisas Espaciais (INPE) blijkt, dat de ontbossing daar met 29,5 procent is toegenomen van augustus 2018 tot juli 2019. Recente studies waarschuwen, dat de versnelde vernietiging de Amazone naar een onomkeerbaar 'omslagpunt' drijft waardoor het een droge savanne wordt en miljarden tonnen opgeslagen koolstof vrijlaat in de atmosfeer. De wet van Bolsonaro kan deze gevaarlijke trend voeden.

(Bron foto: AFP/Sergio Lima)
Door de commerciële exploitatie van natuurlijke hulpbronnen in inheemse gebieden te legaliseren, zou het wetsvoorstel nog meer aantasting en ontbossing van inheems land uitlokken. Naast directe milieueffecten, vereisen mijnbouw en grootschalige infrastructuurprojecten zoals waterkrachtcentrales en wegen, die ontbossing stimuleren, omdat ze gemakkelijker toegang bieden tot het regenwoud voor malafide houthakkers en veeboeren.

Wat de wereld in de Amazone heeft gezien, is niet alleen een milieucrisis, maar ook een noodsituatie voor de openbare veiligheid. In een vorig jaar gepubliceerd rapport documenteerde Human Rights Watch hoe inheemsen die zich hebben georganiseerd om hun bossen te verdedigen - bij gebrek aan adequate wetshandhaving - zijn bedreigd, aangevallen en, volgens gemeenschapsleiders, vermoord door mensen die betrokken zijn bij illegale ontbossing. Maar, in plaats van de wet te handhaven, federale agentschappen te versterken, criminele netwerken verantwoordelijk te houden en bosverdedigers te beschermen, sluit de regering de ogen voor criminele activiteiten

(Bron foto: El Diario)
Met de nieuwe wet wil Bolsonaro illegale mijnbouw elimineren door het simpelweg te legaliseren. Naast de nadelige gevolgen op lange termijn voor de Amazone en de planeet, heeft de vernietiging van het bos in inheemse gebieden een directe impact op de mensen die daar wonen door voedselbronnen te elimineren en hun manier van leven te verbeteren.

Het wetsvoorstel komt niet als een verrassing, gezien het feit dat Bolsonaro de bescherming van het milieu heeft teruggeschroefd en afwijzend is geweest over zowel het milieu als de inheemse rechten. Verzwakte handhaving van de milieuwetgeving heeft criminele netwerken die zich bezighouden met illegale ontbossing al bijna de vrije loop gelaten. De ontbossing in inheems land in het Amazonegebied steeg met 65 procent van augustus 2018 tot juli 2019, volgens INPE.

De Conselho Indigenista Missionário (CIMI), een organisatie zonder winstoogmerk, meldde dat er van januari tot september 2019 160 invallen waren in het inheemse land van Brazilië door mensen die zich bezighouden met illegale mijnbouw, houtkap en landroof. Veel inheemse gebieden in de Amazone lijden drastisch onder de goudwinning en de bijbehorende ontbossing, volgens Instituto Socioambiental (ISA), een non-profit organisatie. De inheemse Yanomami heeft bijvoorbeeld gemeld, dat aantasting door duizenden illegale goudzoekers op hun grondgebied in verband is gebracht met een verhoogde kwikvergiftiging, die verwoestende gevolgen heeft voor de gezondheid die kan leiden tot levenslange invaliditeit en in extreme gevallen tot de dood.

Instituto FioCruz, een openbaar onderzoekscentrum van het ministerie van Bolksgezondheid, analyseerde haarmonsters van vrouwen en kinderen in twee Yanomami-gemeenschappen en ontdekte dat de meerderheid kwikconcentraties had boven de limiet die werd vastgesteld door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Het nieuwe wetsvoorstel komt op een moment dat FUNAI, Fundação Nacional do Índio, ernstig verzwakt is en in veel gebieden van de Amazone niet in staat is om zijn mandaat uit te voeren.

Ondanks de twee enorme mijnrampen in de afgelopen vijf jaar, in Mariana en Brumadinho, waar honderden mensen om het leven kwamen, blijft het toezicht op mijnbouwactiviteiten in Brazilië bovendien nog steeds onvoldoende. In Pará, een staat die bijna drie keer zo groot is als Spanje met uitgebreide mijnbouwactiviteiten, waren er in oktober 2019 slechts vier mijnbouwinspecteurs, volgens berichten in de media. In deze context is het openstellen van inheemse gebieden voor mijnbouw een recept voor misbruik.

De regering beweert dat de voorgestelde wetgeving ten goede zou komen aan de inheemse bevolking. Toch heeft de regering geen overleg gevoerd met inheemse volkeren bij het opstellen van het wetsvoorstel en de tekst zelf bevat geen vereiste om te zorgen voor zinvolle toestemming van de getroffen gemeenschappen, zoals internationale normen vereisen.

De inheemse volkeren van Brazilië hebben goede reden om te betwijfelen dat de overheid hun gemeenschappen en het milieu zal beschermen. Inheemse leiders hebben de hands-off spel van de overheid, die het plunderen van de Amazone toestaat, al veroordeeld. Parlementariërs moeten zich bij hen voegen in de strijd tegen het nieuwe hands-on spel van Bolsonaro - een wetsvoorstel dat waarschijnlijk alleen maar de verwoesting zou bespoedigen.

(Suriname Mirror/Human Rights Watch)

Het SZF krijgt het te verduren tijdens 11e vergadering van de Zorgraad

Zorgraad: 'Het SZF wordt altijd veel genoemd in dit soort vergaderingen'

'Met welk geld wordt zo rigoureus geïnvesteerd in het beconcurreren van de eigen zorgsector?'


De 11e vergadering van de Zorgraad is gisteren in het Lalla Rookh-gebouw in Paramaribo gehouden. Vertegenwoordigers uit verschillende takken van de zorgsector zoals de overheid, verzekeraars, artsen, specialisten, de vakbeweging gepensioneerden en consumenten hebben deelgenomen aan de vergadering en een paneldiscussie, zo bericht Starnieuws vandaag, zondag 1 maart 2020. 

Er werd discussie gevoerd aan de hand van de stellingen: verplichte ziektekostenverzekering moet, transparantie gezondheidszorg moet, kwaliteitsnormbewaking en handhaving regelgeving gezondheidszorg moet en artsen in loondienst moet.

Bijna alle aanwezigen zijn boos op het Staatsziekenfonds (SZF) en de overheid. Zij zijn de grote boosdoeners van de ‘chaos die in de zorg is ontstaan’, zo werd op verschillende manieren aangegeven. Ook werd gesteld, dat op enkele kanttekeningen na, er niets mis is met de huidige Zorgwet, 'maar men wil een nieuwe maken'. Het niet naleven van de huidige Zorgwet en het terzijde leggen van adviezen van de Zorgraad en andere organisaties, hebben mede ervoor gezorgd dat er nu een chaos is ontstaan, werd geconcludeerd.

Iedereen was het erover eens, dat een verplichte ziektekostenverzekering, transparantie van de gezondheidszorg, normbewaking en handhaving van de regelgeving moeten.

Over artsen in loondienst is men niet zo enthousiast. Hoewel het minder rompslomp met zich meebrengt is het niet ideaal in de huidige omstandigheden. Al helemaal niet met een SZF en overheid die bar slecht zijn met betalingen, zo werd gezegd.

Een groot heikelpunt is, dat het SZF niet transparant is, 'de stichting met eigen regels mag doen wat ze wil' met toestemming van de overheid.

'Het SZF wordt altijd veel genoemd in dit soort vergaderingen', zei Ashween Achaibersing van de Zorgraad na afloop tegen journalisten op. '80 Procent van de verzekerden is ondergebracht bij het SZF. Dat betekent, dat alles wat het SZF doet een hele grote impact heeft op zorgland Suriname. We zien ook dat de Basiszorgwet in de uitvoering een beetje aan de kant geschoven wordt en dat er andere dingen spelen. Het SZF doet bepaalde handelingen waar mensen blij mee zijn, minder blij mee zijn en sommige helemaal niet blij mee zijn. Je ziet ook dat vanuit het medisch veld, de patiënten en anderen die gebruik maken van de zorg, er veel meer opstand komt. Dat het er zo aan toe moet gaan is jammer. Heel jammer.' 

Men vraagt zich af hoe het mogelijk is, dat het fonds zijn betaalverplichtingen niet nakomt, en met welk geld er zo rigoureus wordt geïnvesteerd in 'het beconcurreren van de eigen zorgsector'.

Er werd ook aangehaald, dat Bazo-kaarten bij de vleet worden uitgedeeld zonder de mensen uit te leggen dat het beperkt is en dus niet alle medicijnen en diensten dekt. Ondertussen loert bij ziekenhuizen het gevaar dat de voorraad verbruiksmiddelen opraakt en sommige diensten voorlopig niet geleverd kunnen worden. De oorzaak; achterstallige betalingen van SZF aan de ziekenhuizen. Dat er chaos heerst kan niet ontkend worden, stelt de Zorgraad.

'Het wordt erger', zegt Achaibersing. 'Er is verbetering nodig, dat is ook de algemene conclusie van de vergadering. De kwaliteit, de toegankelijkheid en sowieso de transparantie laten te wensen over. Er moet nu echt iets gaan veranderen.'

Ontevreden bewoners van Wit Santi eisen aftreden kapitein Patrick Mande

Zittingstermijn dorpsbestuur al twee jaren verstreken

- Mande zou grond hebben verkocht en de opbrengst voor zichzelf hebben gebruikt
- 'Al twaalf jaren is de kapitein aan de macht en we hebben niet gezien dat ons dorp verder is ontwikkeld'


Ontevreden bewoners van Wit Santi, in het district Para, eisen dat Patrick Mande, kapitein van het dorp, aftreedt, omdat de zittingstermijn van het dorpsbestuur al twee jaren is verstreken. Ook beschuldigen ze het dorpshoofd van het verkopen van grond waarvan hij de opbrengst voor zichzelf heeft gebruikt. Dit meldt de Ware Tijd vandaag, zondag 1 maart 2020.

De ontevreden dorpelingen, verenigd in een actiegroep, tasten eveneens in het duister over bestemming van geld dat wordt verdiend met het verhuren van het kunstgrasveld van het dorp. 'Al twaalf jaren is de kapitein aan de macht en we hebben niet gezien dat ons dorp verder is ontwikkeld. Het stoort echt dat ons gemeenschapshuis in slechte staat verkeerd', zegt Olivia Maruka, voorzitster van de actiegroep.

Er is een brief gestuurd naar Mande om onder andere verkiezingen uit te schrijven. Maruka zegt, dat al in 2018 verkiezingen gehouden hadden moeten worden. Toen liep de tweede zittingstermijn van het dorpsbestuur af. De kapitein had in 2013 tijdens de verkiezing een nipte overwinning geboekt.

Mande zegt, dat hij kennis heeft genomen van de brief van de actiegroep. Hij ontkent de beschuldigingen. Volgens hem is nimmer afgesproken dat het dorpsbestuur voor een bepaalde termijn wordt gekozen. 'Wij hadden gezegd dat we na vijf jaren een evaluatie zouden houden en dat heeft al plaatsgevonden. Er is nimmer gezegd dat we na vijf jaren verkiezingen zouden organiseren.'

De kapitein weerspreekt dat hij grond heeft verkocht. 'Mensen kunnen van alles zeggen, maar ze moeten met bewijzen komen.' Het geld dat wordt verdiend met het verhuren van het kunstgrasveld wordt volgens hem gebruikt voor onder andere het onderhouden van het veld. huren van stoelen voor dorpsvergaderingen en het organiseren van de jaarlijkse bigi sma dey van Wit Santi. Voor het renoveren van het gemeenschapshuis heeft het dorpsbestuur volgens Mande nog geen geld kunnen vinden. Er zijn zonder succes brieven geschreven naar het ministerie van Regionale Ontwikkeling en bedrijven in de omgeving voor financiële ondersteuning.

De kapitein heeft de actiegroep uitgenodigd om vrijdagavond een dorpsvergadering bij te wonen. 'Ze zullen moeten onderbouwen waarom ze me niet meer willen als dorpshoofd en ook de reden aangeven waarom er verkiezingen gehouden moeten worden', zegt hij.

Vanaf maandagmiddag 2 maart worden pompstations weer bevoorraad

Olietanker voor SOL is enigszins vertraagd - Paniek voor schaarste niet nodig


Starnieuws schrijft vandaag, zondag 1 maart 2020, dat de brandstofpompen van oliemaatschappij SOL gisteren zijn 'leeggelopen'. Ongelode brandstof is voorlopig niet meer verkrijgbaar bij SOL. Toch is er geen panieksituatie ontstaan. Diverse andere oliemaatschappijen hebben voldoende brandstof. 

Mark Goede, directeur van SOL, zegt desgevraagd aan Starnieuws dat maandag een lading olie binnenkomt. Vanaf maandagmiddag zullen de pompstations weer worden bevoorraad. Er is nauwelijks drukte merkbaar bij andere pompstations die wel ongelode benzine verkopen. Er is wel volop diesel verkrijgbaar, ook bij SOL. De olietanker van SOL is enigszins vertraagd, vandaar dat de brandstof opgeraakt is.

De overheid heeft een schuld van ruim US$ 40 miljoen bij SOL, zei president Desi Bouterse in Nickerie. Er is een aflossingsschema afgesproken met de oliemaatschappij. De regering probeert een oplossing te vinden voor de situatie door brandstof in Venezuela te betrekken, deelde de president mee.

Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën is gisteren naar Venezuela vertrokken voor afrondende gesprekken. Deze afspraak die gemaakt wordt, is buiten de Petro Caribe deal. Bouterse stelt, dat wanneer de overeenkomst met Venezuela lukt, op maandbasis US$ 10 miljoen wordt bespaard.

De olieraffinaderij van Staatsolie ondergaat een grote onderhoudsbeurt, waardoor ook GOw2 benzine moet importeren.

Geruchten over naturalisatie grote groep vreemdelingen belanden op agenda Assemblee

Breeveld (DOE): 'Behandeling van deze wet kan liever uitgesteld worden tot na verkiezingen om elke verdenking te voorkomen'

- NDP-fractievoorzitter Abdoel: 'Wat nu op de agenda staat is meer een routinematige kwestie'
- 'Dat met deze ontwerpwetten de verkiezingsuitslag beïnvloed kan worden verwijst ik naar het rijk der fabelen'


In de samenleving – onder andere bij oppositiepartijen – is bezorgdheid ontstaan over de voorgenomen naturalisatie van een grote groep vreemdelingen. Hun naturalisatie staat nu op de agenda van De Nationale Assemblee (DNA). Een deel van de buitenlanders woont in Apoera en omstreken. Gevreesd wordt dat met de naturalisatie de regering het aantal kiezers in dat gebied wil opvoeren in een poging de verkiezingsuitslag in die regio naar haar hand te zetten. 

'Behandeling van deze naturalisatiewetten is inderdaad voor dit moment discutabel. Het gaat om twee wetten waarbij duidelijk is, dat vooral één van de twee met 137 personen opmerkelijk bestaat uit personen in de omgeving van Apoera. Om elke verdenking te voorkomen zou de behandeling van deze wet liever uitgesteld kunnen worden tot na de verkiezingen', zegt DOE-fractieleider Carl Breeveld vandaag, zondag 1 maart 2020, in de Ware Tijd online. Hij voegt eraan toe, dat er prioriteiten zijn die hoger liggen dan behandeling van voornoemde wetten.

Amzad Abdoel, fractieleider van de NDP, ziet deze kwestie niet zo zwartgallig in als zijn DOE-collega. Hij merkt op, dat het parlement de aflopen tien jaren alle achterstanden met betrekking tot naturalisaties heeft ingelopen. 'Wat nu op de agenda staat is meer een routinematige kwestie. Het werk van het college moet ondanks dat er verkiezingen in aantocht zijn gewoon doorgaan. Vreemdelingen die al ettelijke jaren wachten op naturalisatie mogen niet gedupeerd worden omdat de verkiezingen voor de deur staan', zegt de NDP-fractieleider.

De definitieve kiezerslijsten worden ongeveer een maand voor de verkiezingen vastgesteld. Echter, er is ook een Staatsbesluit dat aangeeft, dat er ook ter elfder ure aanvullingen op de definitieve kiezerslijsten mogen worden aangebracht. Die worden op een 'aanvullende lijst' doorgegeven aan de hoofdstembureaus.

Jennifer van Dijk-Silos, voorzitster van het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB), zegt dat indien de voorgenomen naturalisaties worden goedgekeurd betrokkenen op de kiezerslijst mogen komen, 'want ze zijn dan Surinamer'. Zo lang zij de leeftijd van 18 jaar hebben bereikt en in Suriname wonen zijn ze gerechtigd te stemmen op 25 mei. De OKB-voorzitster doet geen uitspraak in hoeverre de naturalisaties die nu op de agenda zijn bij het parlement, uitgesteld zouden moeten worden tot na de verkiezingen om elke zweem van mogelijke beïnvloeding van de stembusgang weg te maken. Het is, aldus Van Dijk-Silos, de bevoegdheid van regering en parlement om hun beleid omtrent deze zaken te maken.

'Als het OKB was gevraagd om in deze kwestie advies uit te brengen zou dat zeker zijn gegeven', zegt de voorzitster. 'Maar, aangezien regering en DNA ons nooit betrekken, dan zwijgen we ook', stelt ze. Van Dijk-Silos benadrukt dat regering of parlement wettelijk niet verplicht zijn om advies in te winnen bij het OKB. Op basis van behoorlijk bestuur zou het wel wenselijk zijn alle relevante betrokkenen in het verkiezingsproces te horen, meent ze.

Bij de wetswijziging omtrent het verbod op pre-electorale blokvorming van politieke partijen, was het OKB wel om advies gevraagd.

Abdoel voert aan, dat DNA een vaste commissie heeft die zich speciaal bezighoudt met naturalisatiewetten. 'Deze ontwerpwetten om te naturaliseren verschillen niet van andere. Wanneer de voorbereiding al afgerond is doet het parlement haar werk verder. Bij de voorbereiding toetst de commissie of de personen wel of niet voldoen aan de eisen die bij wet zijn gesteld. Stukken van een ieder worden gecheckt en gescreend. Daarna worden de mensen genaturaliseerd. Het werk wordt door de commissie zo accuraat gedaan, dat deze wetten de afgelopen periode als formaliteiten werden afgehandeld. Het kan dus niet zo zijn dat omdat een verkiezing op komst is het parlement met haar werkzaamheden stopt.'

'Het zou ook niet correct zijn om mensen die jaren hier wonen en verwachten dat ze eindelijk genaturaliseerd zullen worden langer te laten wachten.'

Dat met deze ontwerpwetten de verkiezingsuitslag beïnvloed kan worden verwijst Abdoel naar het rijk der fabelen. Hij voert aan, dat na de naturalisatie er nog administratieve zaken afgehandeld moeten worden, terwijl de kiezerslijsten al ter inzage zijn gelegd. 'En indien wettelijk deze mensen ook zouden kunnen stemmen, waarom moeten we hun dat onthouden? Het gevoeglijk aannemen dat ze gaan stemmen en vooral op de regerende partij, is totaal verkeerd.' Hij vraagt zich af of de oppositie en anderen geen geloof en vertrouwen hebben in de controlemechanismen die bij wet zijn vastgesteld. 'Als dat zo is dan moeten we het verkiezingssysteem wijzigen.'

Op 27 mei 2019 uit de vaart genomen Canawaima veerboot vaart nog steeds niet

'Reparatie Canawaima blijft uit door mismanagement en financieel tekort'

Suriname en Guyana in gesprek over bouw brug


De Canawaima veerboot, die de vaart tussen Suriname en Guyana onderhoudt, is al sinds 27 mei 2019 uit de vaart.. De reparatie- en andere herstelwerkzaamheden die moeten worden verricht aan de boot, zijn tot op heden niet uitgevoerd. De boot zou volgens plan op 16 oktober weer ingezet moeten worden, maar is tot nog toe niet hersteld, aldus De West van vrijdag 27 februari 2020.

Volgens VHP-parlementariër Djoties Jaggernath blijft de reparatie van de Canawaima uit door mismanagement en een financieel tekort. Volgens hem wordt de Canawaima pas eind van het jaar of door de eerstvolgende regering weer in de vaart gebracht.

Bushouders stelden aan het begin van deze week, dat zij Amerikaanse dollars moeten neertellen voor tickets om overgezet te worden met een veerboot, die vaart tussen Suriname en Guyana bij South Drain. Enkele bushouders zeiden dat als zij met dollars betalen Srd’s terugkrijgen tegen een lagere koers van Srd 9. Een ticket kost 15 Amerikaanse dollars en als er met een biljet van 20 Amerikaanse dollar betaald wordt, krijgen zij Srd 45. Volgens Jaggernath kan niet alleen de overheid in dezen inkomsten derven, maar ook ondernemers worden hierbij benadeeld. Er is dus nog steeds sprake van een ernstige situatie.

'Er zijn al handelaren die verdienen door middel van import en export van producten, die besloten hebben te stoppen.' Volgens Jaggernath zit er ook een aspect van de bestrijding van illegale handel in deviezen in.

'Suriname moest in totaal 350.000 euro neertellen voor het herstel van de Canawaima. Maar, wij zien nog steeds niet dat de Canawaima vaart.'

Jaggernath beweert, dat alle gelden en aandacht nu besteed worden aan de verkiezingen, waardoor men de ernst van het Canawaima vraagstuk ontwijkt. De minister van Openbare Werken, Transport en Communicatie, Vijay Chotkan, zei eerder in media, dat de onderdelen reeds waren besteld en dat deze nog voor de feestdagen geplaatst zouden worden. Daar is volgens Jaggernath niets van terechtgekomen.

Een terugblik
 
De veerdienst tussen Suriname en westelijk buurland Guyana werd na vier maanden op 26 september 2019 weer hervat. Hierover bereikten beide landen op ministerieel niveau een akkoord. De dienst zou vooralsnog onderhouden worden met het Guyanese vaartuig M.B. Sandaka, totdat de vaste Canawaima-veerboot is gerepareerd.


De Canawaima veerboot – varend op de Corantijnrivier – werd op 27 mei uit de vaart gehaald vanwege mechanische problemen. Beide landen konden het echter niet eens worden over de betaling van de reparatie. Diplomatiek verkeer verliep stroef en over en weer werden verwijten geuit.

De veerverbinding wordt door zowel Suriname (Canawaima Ferry Services) als Guyana (Canawaima Management Company) onderhouden. Eind september leek de kou tussen de buurlanden uit de lucht, na maanden van moeizaam overleg.

De tweede motor van de Canawaima veerboot begaf het op 27 mei, nadat een andere motor al eerder defect raakte. De veerboot werd al meer dan een jaar voortgeduwd door een duwboot, omdat een van de motoren kapot was. Het Guyanese ministerie van Openbare Infrastructuur zette de MV Sandaka van 31 mei tot 2 juni al in voor het vervoer van gestrande personen. Die operatie werd echter een dag later al gestopt, omdat het de toestroom van reizigers niet aankon.

Eind juli maakte de Surinaamse tak van de veerdienst bekend, dat de defecte veerboot eind augustus of midden september weer ingezet kon worden. Maar, eind augustus werd bekend, dat de veerboot naar verwachting pas eind september weer operationeel zou zijn. Canawaima Ferry Services verwachtte, dat de onderdelen voor het herstel van de motoren midden september uit Nederland zouden arriveren. Normaal is de levertijd zes maanden, maar op speciaal verzoek, zou de levering binnen twee maanden plaatsvinden.

Maar vandaag de dag is het dus nog steeds onduidelijk wanneer de veerboot Canawaima weer in de vaart kan.

Terwijl beide regeringen maandenlang hebben aangemodderd om een defecte veerboot weer aan de praat te krijgen, voerden ze achter de schermen overleg over de bouw van een brug tussen de twee landen. Volgens de Guyanese minister van Publieke Infrastructuur, David Patterson, zal de brug het mogelijk moeten maken om rond het Zuid-Amerikaanse continent te kunnen rijden. De Surinaamse en Guyanese regering zouden al een intentieverklaring hebben ondertekend en zich ertoe hebben verbonden aan het project te werken. De gesprekken zijn momenteel gericht op de locatie van de brug.