zondag 1 maart 2020

Plan Braziliaanse president Bolsonaro om misdaden tegen inheemse volkeren te legaliseren

Met nieuwe wet wil Bolsonaro illegale mijnbouw elimineren door het simpelweg te legaliseren


Toen president Jair Bolsonaro op 5 februari een wetsontwerp voorlegde aan het Congres om mijnbouw, waterkrachtprojecten en andere commerciële ondernemingen in inheemse gebieden te reguleren, erkende hij dat het 'onder druk zou staan ​​van milieuactivisten'. En zo hoort het ook. 

De Amazone, 's werelds grootste regenwoud, is een van de belangrijkste koolstofputten, cruciaal voor het tegengaan van klimaatverandering. Uit gegevens van het Braziliaanse Instituto Nacional de Pesquisas Espaciais (INPE) blijkt, dat de ontbossing daar met 29,5 procent is toegenomen van augustus 2018 tot juli 2019. Recente studies waarschuwen, dat de versnelde vernietiging de Amazone naar een onomkeerbaar 'omslagpunt' drijft waardoor het een droge savanne wordt en miljarden tonnen opgeslagen koolstof vrijlaat in de atmosfeer. De wet van Bolsonaro kan deze gevaarlijke trend voeden.

(Bron foto: AFP/Sergio Lima)
Door de commerciële exploitatie van natuurlijke hulpbronnen in inheemse gebieden te legaliseren, zou het wetsvoorstel nog meer aantasting en ontbossing van inheems land uitlokken. Naast directe milieueffecten, vereisen mijnbouw en grootschalige infrastructuurprojecten zoals waterkrachtcentrales en wegen, die ontbossing stimuleren, omdat ze gemakkelijker toegang bieden tot het regenwoud voor malafide houthakkers en veeboeren.

Wat de wereld in de Amazone heeft gezien, is niet alleen een milieucrisis, maar ook een noodsituatie voor de openbare veiligheid. In een vorig jaar gepubliceerd rapport documenteerde Human Rights Watch hoe inheemsen die zich hebben georganiseerd om hun bossen te verdedigen - bij gebrek aan adequate wetshandhaving - zijn bedreigd, aangevallen en, volgens gemeenschapsleiders, vermoord door mensen die betrokken zijn bij illegale ontbossing. Maar, in plaats van de wet te handhaven, federale agentschappen te versterken, criminele netwerken verantwoordelijk te houden en bosverdedigers te beschermen, sluit de regering de ogen voor criminele activiteiten

(Bron foto: El Diario)
Met de nieuwe wet wil Bolsonaro illegale mijnbouw elimineren door het simpelweg te legaliseren. Naast de nadelige gevolgen op lange termijn voor de Amazone en de planeet, heeft de vernietiging van het bos in inheemse gebieden een directe impact op de mensen die daar wonen door voedselbronnen te elimineren en hun manier van leven te verbeteren.

Het wetsvoorstel komt niet als een verrassing, gezien het feit dat Bolsonaro de bescherming van het milieu heeft teruggeschroefd en afwijzend is geweest over zowel het milieu als de inheemse rechten. Verzwakte handhaving van de milieuwetgeving heeft criminele netwerken die zich bezighouden met illegale ontbossing al bijna de vrije loop gelaten. De ontbossing in inheems land in het Amazonegebied steeg met 65 procent van augustus 2018 tot juli 2019, volgens INPE.

De Conselho Indigenista Missionário (CIMI), een organisatie zonder winstoogmerk, meldde dat er van januari tot september 2019 160 invallen waren in het inheemse land van Brazilië door mensen die zich bezighouden met illegale mijnbouw, houtkap en landroof. Veel inheemse gebieden in de Amazone lijden drastisch onder de goudwinning en de bijbehorende ontbossing, volgens Instituto Socioambiental (ISA), een non-profit organisatie. De inheemse Yanomami heeft bijvoorbeeld gemeld, dat aantasting door duizenden illegale goudzoekers op hun grondgebied in verband is gebracht met een verhoogde kwikvergiftiging, die verwoestende gevolgen heeft voor de gezondheid die kan leiden tot levenslange invaliditeit en in extreme gevallen tot de dood.

Instituto FioCruz, een openbaar onderzoekscentrum van het ministerie van Bolksgezondheid, analyseerde haarmonsters van vrouwen en kinderen in twee Yanomami-gemeenschappen en ontdekte dat de meerderheid kwikconcentraties had boven de limiet die werd vastgesteld door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Het nieuwe wetsvoorstel komt op een moment dat FUNAI, Fundação Nacional do Índio, ernstig verzwakt is en in veel gebieden van de Amazone niet in staat is om zijn mandaat uit te voeren.

Ondanks de twee enorme mijnrampen in de afgelopen vijf jaar, in Mariana en Brumadinho, waar honderden mensen om het leven kwamen, blijft het toezicht op mijnbouwactiviteiten in Brazilië bovendien nog steeds onvoldoende. In Pará, een staat die bijna drie keer zo groot is als Spanje met uitgebreide mijnbouwactiviteiten, waren er in oktober 2019 slechts vier mijnbouwinspecteurs, volgens berichten in de media. In deze context is het openstellen van inheemse gebieden voor mijnbouw een recept voor misbruik.

De regering beweert dat de voorgestelde wetgeving ten goede zou komen aan de inheemse bevolking. Toch heeft de regering geen overleg gevoerd met inheemse volkeren bij het opstellen van het wetsvoorstel en de tekst zelf bevat geen vereiste om te zorgen voor zinvolle toestemming van de getroffen gemeenschappen, zoals internationale normen vereisen.

De inheemse volkeren van Brazilië hebben goede reden om te betwijfelen dat de overheid hun gemeenschappen en het milieu zal beschermen. Inheemse leiders hebben de hands-off spel van de overheid, die het plunderen van de Amazone toestaat, al veroordeeld. Parlementariërs moeten zich bij hen voegen in de strijd tegen het nieuwe hands-on spel van Bolsonaro - een wetsvoorstel dat waarschijnlijk alleen maar de verwoesting zou bespoedigen.

(Suriname Mirror/Human Rights Watch)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten