vrijdag 3 juli 2020

'Wie ontevreden is, mag de woning teruggeven' - 'Klagers zijn personen die zelf niet tijdig aflossen'

Enkele bewoners Helena's Village jammeren over hoge euro-koers bij hypotheek

Project niet voorzien van drinkwater, wegen niet verhard, muren woningen vertonen scheuren en sommige woningen verzakkingen in vloer...


Sarwankoemar Poenai van vastgoedbedrijf P & D Real Estate is de klaagzang van bewoners van Helena’s Village, waar de onderneming huizen heeft neergezet, al bijna zat. 'Wie ontevreden is, mag de woning teruggeven en ik ben bereid om het geld terug te betalen', zegt hij vandaag, vrijdag 3 juli 2020, in de Ware Tijd. 

Enkele bewoners van het project jammeren over de hoge euro-koers, waartegen zij hun hypotheek moeten aflossen. Ze hebben er ook moeite mee, dat het project niet is voorzien van drinkwater en dat de wegen niet zijn verhard. Intussen schijnt er meer aan de hand te zijn.

Volgens Gregor Juwen, die als woordvoerder optreedt, vertonen de muren van de woningen scheuren en zijn er bij sommige woningen verzakkingen in de vloer. De wateroverlast die daarnaast optrad, is inmiddels opgelost. Voor de mensen is het zwaar om met deze problemen geconfronteerd te worden, terwijl zij maandelijks duizenden Srd's moeten aflossen, zegt Juwen. Aangezien er in het contract gesproken wordt van een dagkoers, verwachten zij dat de koers van de Centrale Bank van Suriname wordt gehanteerd. Echter, de onderneming werkt met de normale straatkoers.

Nadat zij hierover hun beklag hadden gedaan in de media, was het bedrijf met hen overeengekomen om gedurende drie maanden - tot en met eind mei - tegen een eurokoers van Srd 9 de hypotheek af te lossen. Die termijn is intussen verstreken en de mensen moeten weer tegen een hogere koers aflossen. Volgens Juwen wordt er nu een koers van Srd 14,50 gehanteerd.

De man vertelt dat er wel buizen zijn geplaatst in verband met de aanleg van watervoorziening, maar dat het daarbij is gebleven. Als compensatie had de onderneming de bewoners twee weken uit eigen zak voorzien van water met de toezegging dat in de tussentijd de aanleg van watervoorziening in orde gemaakt zou worden.

Poenai zegt, dat de 'klagers' personen zijn die zelf niet tijdig aflossen. 'Ze willen niet betalen, dan komen ze met een heleboel andere dingen.' Hij geeft aan er begrip voor te hebben, dat het moeilijk is voor de bewoners om af te lossen, maar zegt zelf ook verplichtingen te hebben. 'Ik heb een lening genomen om die woningen te bouwen.' De ondernemer vertelt, dat de bewoners akkoord zijn gegaan met de afspraak om voor drie maanden een iets lagere koers te hanteren en snapt niet waarom nu daarop wordt gewezen.

Over de aanleg van watervoorziening, zegt hij dat dit al in orde wordt gemaakt door de Surinaamsche Waterleidingmaatschappij. De ondernemer meent dat er altijd ruimte is om te praten, 'maar je moet je achterstand wel betalen'.

Hij  beweert verder, dat van de vier woningbouwprojecten die het bedrijf heeft, Helena's Village 'het enige is waarmee hij problemen heeft'. Desondanks probeert het bedrijf een middenweg te vinden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten