De onderhan- delingen met belangengroepen die door de huidige regering zijn geparkeerd door onder meer de coronavirus-crisis, zullen na haar aantreden direct door de nieuwe regering worden opgepakt. Een van die besprekingen is met de belangenorganisaties van bushouders, zegt VHP-woordvoerder Alven Roosveld, vandaag, zondag 14 juni 2020, in de Ware Tijd.
De samenwerkende partijen, die een nieuwe coalitie hebben gevormd, hebben vrijdag de besprekingen met maatschappelijke groepen en andere organisaties voortgezet. Zo werd gesproken met de bushoudersorganisaties PLO (Particuliere Lijnbushoudersorganisatie) en VOSOV (Vereniging voor de Ontwikkeling van het Surinaams Openbaar Vervoer), Consumentenkring, Vereniging van Winkeliers in Suriname, Kamer van Koophandel en Fabrieken en VHP-Nederland. Het is van belang zegt Roosveld, dat met betrekking tot de personen transportsector niet alleen met de PLO maar ook met VOSOV werd gesproken, omdat die organisatie een niet onbelangrijk segment van de sector vertegenwoordigt.
De minister van Openbare Werken was in onderhandeling met de bussector toen op 13 maart de eerste Covid-19-besmetting in Suriname werd geregistreerd en het openbaar vervoer in de ban werd gedaan. Die besprekingen zullen direct opgepakt worden wanneer de nieuwe regering is aangetreden. 'De regering heeft de onderhandelingen op tafel gelaten en die moeten dus doorgaan.'
De gesprekken met de stakeholders waren vruchtbaar en er zijn diverse voorstellen gedaan hoe de vraagstukken op te lossen, zegt Roosveld zonder in details te willen treden. De besprekingen hebben als doel om de knelpunten uit de verschillende sectoren aan te horen en die zoveel als mogelijk te verwerken in het regeerprogramma dat wordt opgesteld. Volgens de woordvoerder zitten de partijen op schema om de besprekingen komende week te kunnen afronden.
Donderdag deelde VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi mee, dat al negentig maatschappelijke organisaties en groepen zich hebben aangemeld voor de hoorsessies. 'Met de hearings wordt de toon gezet dat de nieuwe regering een open communicatie wil hebben met alle belangengroepen. De basis van het regeerprogramma wordt het wederopbouwplan van de VHP dat wordt aangevuld met de correcte input die we nu krijgen.'
Tijdens de besprekingen die eerder deze week zijn begonnen, hebben betrokken organisaties naast knelpunten ook kritische kanttekeningen geplaatst bij zaken die de nieuwe coalitie wil doen. Onder meer is er kritiek op het streven een nieuw ministerie op te richten en twee onderministers te benoemen. De samenwerkende partijen zouden naar verluidt overwegen dit voornemen nader te bekijken. Het definitieve besluit of deze zaak van de baan is, is nog niet genomen.
'Het zijn issues die nog besproken worden bij de formatie van het kabinet. We luisteren ook naar de hearings en de inzichten. Het is dus prematuur om nu uitspraken hierover te doen', aldus de VHP-woordvoerder.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten