- Verantwoordelijk ministerie: 'Er waren inconsistenties die in de archieven werden geïdentificeerd'
- OM: 'Bolsonaro denkt niet dat politiegeweld de mensenrechten schendt, hij vindt dat alle politieoptreden legaal, legitiem en noodzakelijk is'
Brazilië heeft klachten over politiegeweld weggelaten uit een jaarlijks mensenrechtenrapport, en dat heeft vrijdag 12 juni 2020 aantijgingen veroorzaakt van een doofpot te midden van wereldwijde verontwaardiging over raciaal onrecht en het gebruik van buitensporig geweld door agenten.
Vermeende gevallen van politiemisbruik worden verzameld via een hotline in Brazilië, waarbij de gegevens eerder in een uitvoerig rapport van de federale regering zijn opgenomen. Maar, in tegenstelling tot 2017 of 2018 ontbrak de informatie in de editie van 2019 - het eerste jaar van de ambtsperiode van de extreemrechtse president Jair Bolsonaro.
Brazilië behoort tot de dodelijkste landen ter wereld. Hoewel het aantal moorden twee jaar op rij is gedaald, waren er in 2019 nog steeds meer dan 40.000 moorden. Bolsonaro, een voormalige kapitein van het leger, heeft herhaaldelijk steun verleend aan het harde optreden van de politie tegen criminaliteit, drugs en bendegeweld. Criminelen moeten 'sterven als kakkerlakken', zei hij.
Protesten in steden over de hele wereld en in heel Brazilië na de moord op George Floyd, een zwarte man die op 25 mei in hechtenis in de Amerikaanse stad Minneapolis stierf, hebben de aandacht opnieuw gericht op het probleem van politiegeweld in het grootste land van Latijns-Amerika. In het mensenrechtenrapport 2019, gepubliceerd op 21 mei, werd geen melding gemaakt van het uitgesloten materiaal. Het bleef onopgemerkt totdat de krant Folha de S.Paulo de ontbrekende informatie vrijdag in een artikel markeerde.
Het ministerie van Vrouwen, Gezin en Mensenrechten, verantwoordelijk voor de publicatie van het rapport, zei in een verklaring, dat de informatie om technische redenen is weggelaten. Er waren 'inconsistenties die in de archieven werden geïdentificeerd' en vereisen 'diepgaande studie' om later bekend te worden gemaakt, zei het ministerie.
'Deze regering heeft enorme problemen met transparantie', zegt Renato Sergio de Lima, president van het Fórum Brasileiro de Segurança Pública - een niet-gouvernementele onderzoeksgroep die gedetailleerde gegevens over geweld verzamelt. 'Het werd niet (de informatie) gepubliceerd uit een politieke, ideologische keuze', voegde hij eraan toe. 'Als het te wijten was aan technische vragen, zou het in de methodologische toelichting zijn uitgelegd.'
A justificativa do governo revela ou má fé e/ou desconhecimento básico de convenções metodológicas em estatísticas públicas. Quando um dado tem problemas, eles são apontados logo de início. O dado nunca é omitido sem explicações prévias. https://t.co/QChwsP7Ud5— Renato Sérgio de Lima (@RenatoSdeLima) June 13, 2020
De verontwaardiging over het rapport komt in dezelfde week dat het Braziliaanse Hooggerechtshof het ministerie van Volksgezondheid heeft opgedragen gedetailleerde gegevens te herstellen over sterfgevallen en infecties van het coronavirus die waren verwijderd. De regering van Bolsonaro probeerde de ernst van de uitbraak te maskeren, nu de op één na grootste in de wereld.
'Bolsonaro denkt niet dat politiegeweld de mensenrechten schendt. Hij vindt dat alle politieoptreden legaal, legitiem en noodzakelijk is, en dat iedereen die een klacht indient een crimineel is', zegt de Officier van Justitie van Rio de Janeiro, Andrea Amin, die onderzoek doet naar door de politie gepleegde moorden.
In Rio doodde de berucht gewelddadige politie vorig jaar 1.814 mensen, volgens officiële statistieken. In de eerste vier maanden van 2020 doodden ze er nog 606. Een van die moorden, op 18 mei, van de 14-jarige João Pedro Matos Pinto, leidde tot protesten in Rio. Het Braziliaanse Hooggerechtshof heeft sindsdien invallen door de politie van Rio tijdens de Covid-19-pandemie verboden.
(Suriname Mirror/MercoPress/Twitter)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten