(Bron foto's: Instituto Antártico Chileno) |
Chileense en Argentijnse onderzoekers hebben tanden gevonden in het verre Patagonië, behorend tot een zoogdier dat 74 miljoen jaar geleden leefde, de oudste dergelijke resten die nog zijn ontdekt in het Zuid-Amerikaanse land, zo bericht het Instituto Antártico Chileno vrijdag 12 juni 2020.
Wetenschappers ontdekten de kleine tandjes, die toebehoorden aan een soort genaamd Magallanodon baikashkenke, bij een opgraving nabij het Torres del Paine National Park, een afgelegen gebied van Patagonië dat beroemd is om zijn gletsjer-bedekte Andes-spitsen en ijskoude oceaanwateren.
THE OLDEST CHILEAN MAMMAL WAS MAGELLANIC. The new species of Gondwanatheria Magallanodon baikashkenke has appeared in the Cerro Guido-Las Chinas paleontological complex. Spectacular result of the joint work of Chilean and Argentine palaeontologists. https://t.co/3lAACkEu9h pic.twitter.com/L6MzOBj3gN— 𝑫𝒓. 𝑴𝒂𝒓𝒄𝒆𝒍𝒐 𝑳𝒆𝒑𝒑𝒆 (@mleppe) June 10, 2020
Het kleine zoogdier zou tijdens het late Krijt-tijdperk in het zuiden van Patagonië hebben geleefd, naast dinosauriërs, krokodillen, schildpadden en vogels, volgens een artikel dat is gepubliceerd in het bulletin van het Museo Nacional de Historia Natural.
El hallazgo fue realizado por un grupo de científicos en el marco del Proyecto Anillo Registro Fósil y Evolución de Vertebrados, que lidera la Universidad de Chile e integra el Museo Nacional de Historia Natural y el Instituto Antártico Chileno https://t.co/x9xkUPHLcI— The Clinic (@thecliniccl) June 11, 2020
Het is het zuidelijkste record van Gondwanatheria, een groep lang uitgestorven vroege zoogdieren die naast dinosauriërs bestond.
Alexander Vargas, onderzoeker aan de Universidad de Chile, beschreef het zoogdier als een evolutionaire opstap tussen 'leggende zoogdieren, zoals het vogelbekdier ... en buideldieren.' Vargas zei dat het beest geen knaagdier was, maar 'knaagdierachtige kauwtanden' had ontwikkeld.
Gondwanatheria-overblijfselen uit het Krijt zijn uiterst zeldzaam, vooral in dit deel van Zuid-Amerika, volgens het Instituto Antártico Chileno).
(Suriname Mirror/24Horas/Twitter)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten