donderdag 18 juni 2020

Leerkrachten wachten al jaren op vaste aanstelling - 'Ik heb nu zes dienstjaren en heb geen vaste aanstelling'

'Vanaf deze mevrouw scepter op ministerie zwaait is het een ellende voor eenieder geworden'

Minister Ferrier: 'Het zou goed zijn dat mensen zich rechtstreeks tot ministerie wenden en niet anoniem tot de pers'


Leerkrachten die menen aanspraak te maken op een vaste aanstelling worden al jaren aan het lijntje gehouden. 'Ik heb nu zes dienstjaren en heb geen vaste aanstelling', zegt een leraar wiens stukken sinds januari 2017 op het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur liggen, aldus de Ware Tijd vandaag, donderdag 18 juni 2020. Volgens de docent weigert minister Lilian Ferrier bevorderingen van een aantal onderwijzers te tekenen. 

'Vanaf deze mevrouw de scepter op het ministerie zwaait is het een ellende voor eenieder geworden', zegt een andere leerkracht.

Ferrier zegt, dat het mogelijk is voor langere tijd op basis van een arbeidsovereenkomst (ao) te functioneren. Ook stelt ze, dat personen met een buitenlandse nationaliteit niet in bepaalde functies mogen worden benoemd. 'Ik werk met namen. Ik weet dus niet over welke groep u het heeft. Het zou goed zijn dat de mensen zich rechtstreeks tot het ministerie wenden en niet anoniem tot de pers', aldus Ferrier.

Ze verduidelijkt, dat jaren op ao-basis werken niet per se hoeft te betekenen dat iemand een vaste aanstelling krijgt. Ferrier geeft aan samen met collega André Misiekaba, die een poosje voor haar waarnam toen ze ziek was, een groot aantal raadsvoorstellen te hebben getekend en dat het verder ligt aan het traject dat naar het ministerie van Binnenlandse Zaken moet worden afgelegd.

'De afgelopen maanden zijn er in de Raad van Minister meer dan driehonderd posities (meestal betrof dat inschaling in de juiste schaal) goedgekeurd. Dit allemaal als gevolg van het Herwaarderingsbesluit en na behaalde diploma's. Ik heb achterstanden vanaf 2014 weggewerkt.'

Leerkrachten treden vanaf de invoering van het herwaarderingsplan op arbeidsovereenkomst in dienst. Na drie jaar kunnen zij volgens de regeling van landsdienaren automatisch in tijdelijke dienst komen. 'Er wordt dan een beschikking opgesteld voor een vaste aanstelling. Ik ben vanaf 2017 gerechtigd daartoe', zegt de bewindsvrouwe.

Met de komst van het herwaarderingsbesluit is een vaste aanstelling niet meer vanzelfsprekend. Toen Ferrier met ziekteverlof was, heeft Misiekaba de stukken naar de ;inisterraad willen doorgeleiden. De bewindsvrouwe heeft bij haar terugkeer alles teruggedraaid. Dit heeft tot gevolg, dat niemand die rechtmatig het proces heeft gevolgd beroepszekerheid heeft. Dit lot treft iets meer dan honderd leerkrachten. Zelfs zij die na 2017 een hogere graad hebben behaald, kunnen nog niet in de juiste schaal worden ingepast.

Ondanks dat de leerkrachten geen vaste aanstelling hebben, wordt er spaarpremie, een soort pensioen, ingehouden gelijk aan 10 procent van de bezoldiging. Ook wordt er maandelijks Srd 400 afgetrokken voor het SZF. Omdat er nog geen sprake is van een vast dienstverband krijgen betrokkenen een ziekenfondskaart voor steeds een half jaar. 'Iemand met een Bazo-kaart krijgt wel een verzekeringspasje voor een jaar. Het is toch bizar voor woorden dat de belastingbetaler zelfs dit ontbeert', zegt een leerkracht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten