donderdag 18 juni 2020

100-Jarige Galapagos reuzenschildpad 'gaat met pensioen' na 800 kinderen te hebben verwekt

Diego en 15 andere schildpadden keren terug naar Isla Santa Cruz


Een 100-jarige Galapagos reuzenschildpad die tijdens zijn carrière meer dan 800 reuzenschildpadden verwekte, is met pensioen gegaan nadat hij werd gecrediteerd voor het redden van zijn soort. 

Diego de Galápagos-schildpad (wetenschappelijke naam Chelonoidis hoodensis) paart al tientallen jaren in gevangenschap als onderdeel van een programma dat erop gericht is het aantal schildpadden op Isla Santa Cruz op de Galápagos-eilanden nieuw leven in te blazen.

Parkwachters schatten dat de schildpad van 80 kilo ten minste 40 procent van de 2.000 in het programma gefokte schildpadden verwekte.



Een halve eeuw geleden waren er nog maar twee mannetjes op zijn geboorteland en ze hadden maar 12 vrouwtjesschildpadden om mee te paren om hun soort te redden. De schildpadden waren naar verluidt te verspreid om elkaar te vinden en zich voort te planten.


Diego werd uit de San Diego Zoo in Californië gehaald om de soort te redden nadat hij naar verluidt ergens in de eerste helft van de 20e eeuw uit zijn geboorteland Isla Española was verwijderd. Hij zal de rest van zijn dagen op dat eiland doorbrengen na zijn bijdrage aan het redden van de soort.

De eilanden maken technisch gezien deel uit van Ecuador aan de westkust van Zuid-Amerika. De Ecuadoraanse milieuminister Paulo Proaño Andrade kondigde aan. dat Diego en 15 andere schildpadden met pensioen gaan om hun dagen na hun werk in het programma te beleven. 'We sluiten een belangrijk hoofdstuk in het beheer van het Galápagos National Park af', zei hij in een vertaalde tweet waarin de terugkeer van de schildpadden wordt aangekondigd. 'Ze keren terug naar huis na tientallen jaren broeden in gevangenschap en hun soort te redden van uitsterven. Uw eiland verwelkomt u met open armen', voegde hij eraan toe.


De schildpadden werden gerepatrieerd naar hun thuiseilanden nadat ze in quarantaine waren gegaan om te voorkomen dat ze zaden of planten terugbrachten die niet inheems waren op het eiland.

De archipel van het Galápagos-eiland ligt ongeveer 1.000 kilometer uit de kust van Ecuador en leverde een belangrijke bijdrage aan het werk van Charles Darwin aan zijn evolutietheorie nadat hij verschillen in schildpadden had waargenomen die suggereerden dat ze zich in de loop van de tijd aan hun omgeving hadden aangepast.


(Suriname Mirror/pagina12/Sunshine Coast Daily/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten