maandag 8 juni 2020

Brazilië smokkelt anti-malaria medicijn Hydroxychloroquine temidden van Coronavirus pandemie

120 Dozen hydroxy- chloroquine uit Paraguay onderschept


Smokkelaars in Brazilië verspilden geen tijd met het smokkelen van een antimalariamiddel dat door president Jair Bolsonaro werd aangeprezen als een mogelijke behandeling voor het coronavirus, en brachten meer dan 3.000 doses illegaal het land binnen, dagen nadat de gezondheidsautoriteiten het gebruik ervan hadden goedgekeurd. 

Op 27 mei nam de politie in Brazilië 120 dozen hydroxychloroquine in beslag en arresteerde vier mensen op beschuldiging van smokkel van het medicijn uit het naburige Paraguay, meldde Última Hora.

Toen de politie de smokkelwaar ontdekte in een vrachtwagen in de Braziliaanse deelstaat Goiás, kregen de agenten te horen, dat de bestemming een veldhospitaal was in de verre noordelijke staat Maranhão. De 3.600 doses hydroxychloroquine werden geïdentificeerd als van oorsprong Paraguayaans en de vrachtwagen was vertrokken vanuit Campo Grande nabij de grens met Paraguay, aldus de politie.

Slechts een week voor de inbeslagname van het medicijn tegen malaria hebben Bolsonaro en het ministerie van Volksgezondheid nieuwe richtlijnen aangenomen die het gebruik ervan bij de behandeling van coronavirus goedkeuren.


Het land is de afgelopen weken geteisterd door het coronavirus, met meer dan 560.000 gevallen en 31.000 sterfgevallen op 3 juni 2020.

Hoewel Bolsonaro toegaf, dat er geen consensus bestaat over de werkzaamheid van het medicijn en de mogelijke bijwerkingen, die onder de loep zijn genomen, is hij één van een handvol wereldleiders die hydroxychloroquine nog steeds aanprijzen als therapie voor het coronavirus. Als reactie hierop hebben Braziliaanse farmaceutische bedrijven hun productie van hydroxychloroquine verhoogd en heeft het land ook de invoer van het medicijn van elders, waaronder de Verenigde Staten, ontvangen.

De Amerikaanse president Donald Trump en de president van El Salvador, Nayib Bukele, hebben ook het gebruik van hydroxychloroquine aangemoedigd, beide beweren dat ze het zelf hebben ingenomen.


De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft gewaarschuwd tegen de voortijdige goedkeuring van hydroxychloroquine als behandeling, en tot dusver heeft geen enkel onderzoek aangetoond dat het enig effect heeft op het virus. Van het medicijn is ook bekend, dat het potentieel schadelijke cardiologische bijwerkingen heeft.

Op 3 juni registreerde het land 1.349 sterfgevallen als gevolg van coronavirus, het hoogste aantal eendaagse metingen tot nu toe, voor een totaal van 32.548 doden.

(Suriname Mirror/InSight Crime/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten