'Aanpakken van witwassen en illegaal verdiend geld is een hele kluif'
Het gevaar dat Suriname wordt aangemerkt als gevoelig voor witwassen en het financieren van terrorisme ofwel 'blacklisting' is nog niet geweken. Het land zit wel op het juiste spoor. 'Wat wij hebben begrepen is, dat de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) wel heel tevreden is met de resultaten die de werkgroepen hebben behaald in de eerste fase van het proces', zegt Jennifer van Dijk-Silos, die leiding geeft aan het proces waarin Suriname momenteel is om risicovrij verklaard te worden, vandaag, maandag 22 juni 2020, in de Ware Tijd.
Het gaat om de Financial National Risk Assessment, vereist door de Caribbean Financial Action Task Force (CFATF). In dit project wordt nagegaan hoe weerbaar het financiële systeem in Suriname is tegen witwassen en het financieren van terrorisme. Als het systeem niet succesvol door de Financial National Risk Assessment komt, zal Suriname op een zwarte lijst worden geplaatst en zullen er enorme problemen ondervonden worden bij het doen van zaken met de internationale financiële wereld.
De eerste fase, waarin werkgroepen gedetailleerde data over de financiële sector in Suriname hebben verzameld, is volgens Van Dijk-Silos succesvol afgerond. Er is daarbij 'een goede basis gelegd om verder te gaan'.
De tweede fase is volgens haar vlak vóór aanvang van de verkiezingen van 25 mei van start gegaan. Lokale en buitenlandse experts, met ondersteuning van de OAS, zijn wel doorgegaan met de werkzaamheden. Nu wordt nagegaan of wetgeving in Suriname aan de eisen van de CFATF voldoet.
Een aantal wetten is al gemoderniseerd sinds Suriname in dit proces is beland de afgelopen vijf jaar.
Maar, één van de vereisten is dat het land moet aantonen dat wetgeving ook leidt tot daadwerkelijke aanpak van de criminaliteit. Het projectmanagementteam zal volgens Van Dijk-Silos in augustus klaar zijn met het nationaal verslag, ondanks enige vertragingen door Covid-19.
De overheid zal het dan toetsen om het vervolgens tegen uiterlijk september voor te leggen aan de CFATF. Dan zal de nieuwe regering als zijn aangetreden en Van Dijk-Silos verwacht dat zij de zaak even serieus zal aanpakken. Zij is bereid om ook onder het nieuwe regeerteam haar krachten te blijven geven aan het project.
Als juriste en gewezen minister van Justitie en Politie weet zij, dat het aanpakken van witwassen en illegaal verdiend geld een 'hele kluif' is. Er zijn volgens haar problemen in 'bijna de hele economie', vanaf een zwak belastingsysteem tot corruptie en de illegale drugs-, goud- en houthandel. Suriname moet volgens haar haalbare doelen stellen en politieke wil aan de dag leggen om de problemen aan te pakken.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten