dinsdag 26 mei 2020

Homohuwelijk legaal in Costa Rica is primeur voor Midden-Amerika

(Bron foto: Hondu News)
Verbod op huwelijken tussen hetzelfde geslacht is nu opgeheven


Costa Rica is het eerste Midden-Amerikaanse land waar het homohuwelijk gelegaliseerd is. De wetswijziging werd in de nacht maandag op dinsdag 26 mei 2020 van kracht, nadat in 2018 het Gerechtshof al had geoordeeld dat een verbod op dit huwelijk illegaal was.


Na de uitspraak van het Gerechtshof kreeg het parlement achttien maanden de tijd om de wet aan te passen. Dat ging niet zonder slag of stoot. Eerder deze maand probeerden twintig wetgevers het proces nog te vertragen, maar zonder succes. Het verbod op huwelijken tussen hetzelfde geslacht is nu opgeheven.


De eerste huwelijksvoltrekking zal vanwege de coronamaatregelen voorlopig nog wel online plaatsvinden.


Met de wijziging is Costa Rica het eerste land in Midden-Amerika en het zesde land in Latijns-Amerika waar homohuwelijken zijn toegestaan. Ondanks dat er vanwege religieuze overtuigingen nog veel bezwaar is tegen deze vorm van verbintenis, wordt het steeds vaker geaccepteerd op het continent.

Eerder werd het al gelegaliseerd in Argentinië, Ecuador, Brazilië, Colombia, Uruguay en bepaalde delen van Mexico. De legalisering van het homohuwelijk vormde een belangrijke inzet van de presidentsverkiezingen in 2018 in Costa Rica. President Carlos Alvarado Queseda beloofde deze liberale hervorming wanneer hij verkozen zou worden. Hij won de verkiezingen en voegde de daad bij het woord.



(Suriname Mirror/L'Obs/Twitter/The Tico Times)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten